Un preot ortodox afirmă, in Spania: „credinta nu este moarta în Rusia”

Secretarul Patriarhiei de la Moscova, pe probleme ecumenice, afirmă că relaţiile dintre Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică din Rusia avansează, şi că acesta este un pas important in evanghelizarea lumii.

Într-o adresare ce a avut loc la Universitatea din Navarra, Spania, pr. Vijanov Igor a declarat că cele două Biserici „par să se înţeleagă reciproc mai bine acum, decât înainte.”

În conferinţa susţinută de acesta, cu titlul „Relaţiile dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Catolică: situaţia actuală”, preotul a remarcat semnele de colaborare dintre biserici”.

Părintele a atras atenţia asupra unei responsabilităţi comune a ortodocşilor şi catolicilor la „reînnoirea rădăcinilor creştine ale Europei” şi la predicarea mesajului lui Hristos în lume.

El a prezentat provocările legate de Biserica Ortodoxă, în sarcina sa de evanghelizare, în faţa istoriei ruseşti însemnată de ateism.

Cu toate acestea, pr. Vijanov a precizat „că oamenii din Rusia nu şi-au pierdut credinţa”, cu toate că regimul comunist a încercat să-i ţină departe.

„În timpul epocii comuniste”, credinţa a fost ascunsă, nu ucisă şi, după schimbările din ţara noastră, majoritatea a revenit la credinţă.”

„Acum, principala provocare este de a ajuta oamenii să-şi aprofundeze această credinţă, deci pare a fi un proiect în care un „mare viitor” îl va avea colaborarea cu Biserica Catolică”, adaugă preotul.

sursa: Lacasuri ortodoxe