Inspirat, Patriarhul Ilia al II-lea al Georgiei a gasit o solutie pentru cresterea natalitatii (O.G., nr. 8)

Bogdan MunteanUK

Patriarhul Ilia al II-lea determină creşterea natalităţii în Georgia

În Georgia se nasc mai mulţi copii datorită Patriarhului Ilia al II-lea, care pare să fi contribuit decisiv la o creştere cu 20% a numărului naşterilor în 2008, faţă de 2007, relatează cu uimire (mai ales pentru o ţară atât de pro-avort cum este Marea Britanie) corespondentul de la Tbilisi al BBC News.

După ce Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Georgiei le-a promis celor păstoriţi că va boteza orice copil născut într-o familie care are deja cel puţin doi copii, georgienii s-au pus, efectiv, „pe treabă”. Scepticii ar putea spune că nici războiul cu Rusia din august 2008, nici recesiunea economiei globale nu loviseră ţara la vremea când au fost concepuţi respectivii copii, dar şi încrederea georgienilor în promisiunea făcută de Patriarhul lor a contat în mare măsură.

„Când a anunţat că va boteza orice copil al părinţilor cu cel puţin doi copii, n-am rezistat oportunităţii de a mai avea unul”, a declarat o femeie al cărei al patrulea copil a fost botezat de Illia al II-lea. „A avea un copil botezat de Patriarh este foarte special”, a adăugat mama, Pati Bluashvili.

Femeia este sigură că „cei mai mulţi părinţi au decis să aibe mai mulţi copii datorită lui. „Dacă Preafericirea Sa îţi botează copilul, înseamnă că devine naş, ceea ce este o onoare”, mărturiseşte Bluashvili.

Iar opinia femeii este întărită de zecile de cupluri care şi-au programat botezul copilului în cadrul uneia din cele patru ceremonii organizate anual, când „naşul” Illia al II-lea îşi ia fiecare fin în braţe, îl cufundă într-o cristelniţă gonflabilă amplasată în catedrala Sameba din Tbilisi, apoi îşi dă binecuvântarea noului creştin.

În Georgia – confruntată, până nu demult, cu o rată a natalităţii catastrofală – naşterile au sporit de la 48.000, în 2007, la 57.000, în 2008. Desigur, sunt voci care pun acest fenomen pe seama creşterii veniturilor familiilor, însă nu poate fi subestimat rolul jucat de promisiunea făcută de Patriarhul de 76 de ani.

Potrivit BBC News, Illia al II-lea (care păstoreşte circa patru milioane de credincioşi – peste 83% din populaţia ţării) „are un rol foarte influent în societatea georgiană” şi mulţi conaţionali îl privesc drept „figura cu cea mai mare autoritate din viaţa lor”.

© OrthoGraffiti

sursa: Laurenţiu Dumitru