Vaccinul pentru gripa porcina cu Mercur şi Squalene – un cadou mortal pentru gravide

Dezvăluiri noi despre noul vaccin H1N1 contribuie la ridicarea de noi întrebări, cu privire la siguranţa acestuia, avand in vedere ca există o noua tendinta de promovare a vaccinarii femeilor gravide perfect sanatoase. Asta înseamnă că persoanele cele mai vulnerabile dintre toate – copiii nenăscuţi – vor fi expuse la un vaccin prea puţin testat. Potrivit unui articol CDC recent publicat în revista britanică Lancet, „Odată disponibila, vaccinarea va fi o componentă esenţială a răspunsului celor responsabili de sănătate publică la această gripă, şi orientările SUA acorda un loc important femeilor gravide în cadrul unui grup de înaltă prioritate pentru vaccinul impotriva pandemiei de gripă. „

Notati cuvintele cheile în exprimarea: „o dată disponibile”. Cuvintele la care s-ar putea aştepta oricine sunt: „o dată testate temeinic pentru siguranţă,” nu sunt deloc de găsit. Potrivit unui articol publicat doar în Denver Post, dr. Keiji Fukuda, de la Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS), a avertizat cu privire la pericolele potenţiale ale vaccinurilor netestate.

Punctul culminant este atins o data cu reuniunea ce a avut loc la 23 Iulie, a Comitetului consultativ al FDA privind vaccinurile şi produsele biologice conexe (VRBPAC), cand s-a anuntat ca vaccinul H1N1 va fi combinat cu thimerosalul-cu mercur- pe post de conservant thimerosal conservant. Este adevarat, aceeaşi thimerosal care a fost interzis în vaccinurile gripale în California şi in alte câteva state începând cu anul 2004. Motivul? Toxina incarcata cu mercur a fost legată de o serie de probleme de sănătate – inclusiv preocuparile privind thimerosalul, ca fiind un factor declansator sau care a contribuit la prezenta epidemie de autism.

Este acesta un fapt absolut ştiinţific? Nu, juriul inca dezbate controversa, dar, concluzia este ca thimerosalul conţine mercur. Chiar mai important, orientare spre femeile gravide nu pare înţeleaptă deloc. De fapt, pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului ( EPA) se mentioneaza faptul că „, factorii care determină cât de grave sunt efectele asupra sănătăţii în urma expunerii la mercur includ … vârsta persoanei expuse (fătul este cel mai sensibil).”

Alte informaţii îngrijorătoare despre vaccin s-au descoperit în ultimele zile. Un editorial Lancet sugerează faptul că orice plan SUA privind vaccinurile împotriva gripei porcine, fără adaugarea ingredientelor care să extinda aprovizionarea, ar reduce numărul de doze de vaccinare disponibile pentru alte ţări. Soluţia pentru producătorii de vaccinuri, care să le permită ca vaccinul să meargă mai departe, ar putea fi adăugarea de ingrediente numite adjuvanţi. În conformitate cu ştirile despre utilizarea adjuvanţilor în vaccinul H1N1, Bloomberg raporteaza ca acesti compuşi nu au fost niciodată aprobati pentru vaccinuri împotriva gripei în SUA şi în unele studii au arătat că provoca tulburări ale imunitatii la şoareci. Cu toate acestea, pe 7 Iulie, într-un anunţ necomunicat la scara larga, OMS a recomandat ca adjuvanţii sa fie folositi pentru a spori cantitatea de vaccinuri produse, disponibile la nivel mondial.

Vârsta autismului, un cotidian online care dezvolta subiectul epidemiei de autism, a ridicat unele probleme importante cu privire la acesti adjuvanţi. Site-ul evidentiaza faptul ca VRBPAC nu a primit informaţii referitoare la siguranţa adjuvanţilor în noul vaccin gripal. „Ingrijorator este faptul că adjuvanţii propusi (AS03 şi MF59) sunt pe baza de squalene (ulei) şi studiile sugerează că expunerea la squalene este asociată cu producerea de auto-anticorpi si a tulburarilor auto-imune”, a relatat site-ul. In plus, unii veterani au susţinut că adjuvantul squalene din vaccinuri a fost responsabil pentru Sindromul războiului din Golf.

În conformitate cu articolul Lancet, motivul pentru care vaccin H1N1 este promovat spre femeile gravide sanatoase se datorează faptului că începând din 15 Aprilie 15 pana pe 18 Mai, 2009, existau 34 de cazuri confirmate sau probabile (asta înseamnă că aceste cazuri nu au fost de fapt confirmate ştiinţific ca fiind de H1N1) de gripa H1N1 la femeile gravide din SUA, a raportat la CDC. Unsprezece dintre aceste (32%) au fost admise la spitale. Rata de admitere in spitale este de patru ori mai mare decât la populaţie.

Dar, autorii articolului recunosc ca această rată ridicată de spitalizare a femeilor cu H1N1 ar putea fi pur şi simplu rezultatul faptului ca medicii este mult mai probabil să admită o femeie gravidă la spital decât alte persoane cu exact aceleaşi simptome. Deci, nu există nici o dovadă reală că femeile gravide sunt mai greu afectate de virusul decât oricine altcineva. Da, au existat şase decese în randul femeilor gravide din SUA între 15 aprilie şi 16 iunie 2009, despre care se crede ca ua fost victimele H1N1. Toate au devoltat pneumonie şi ulterior tulburari respiratorii acute. Dar unde se arata istoricul lor medcal si bolile de care mai sufereau? A fost într-adevăr H1N1 cel care le-a ucis?

Concluzia: există mai multe întrebări decât răspunsuri despre H1N1. Lansarea de ipoteze, inclusiv cea în care femeile însărcinate sănătoase şi copiii lor nenăscuţi vor avea sănătatea lor protejata prin expunerea la un vaccin netestat cu consecinţe necunoscute pe termen lung, pur şi simplu nu au sens. Da, virusul H1N1 ar putea evolua în ceva extrem de grav. Dar este important să ne amintim că, chiar acum, gripa provocata este relativ uşoară.

sursa: Senatorul Iulian Urban