Tradiţiile ortodoxe, mai importante pentru români decât gripa A

23857-0-gripa_biserica_adsPeste 23.000 de persoane din Peninsula Iberică sunt bolnave de gripă porcină. Mulţi compatrioţi spun că le este teamă de virusul A/H1N1, dar nu respectă măsurile recomandate de autorităţi.

„Persoanele în vârstă, cele bolnave sau cele care pot fi infectate cu virusul gripei porcine pot lipsi de la slujba de duminică. În plus, în biserică se va evita contactul cu icoanele, statuile, iar anafura se va da fiecărui creştin în mână”, se precizează într-un document redactat de Ministerul Sănătăţii şi care a fost trimis tuturor bisericilor din Spania.

Unele biserici ortodoxe române din Peninsula Iberică au hotărât să pună în practică recomandările venite de la Madrid, pentru a-i feri pe enoriaşi de gripa porcină. ”La noi la biserică am avut persoane care prezentau simptomele gripei porcine şi creştinii ştiu ce trebuie să facă atunci când cred că sunt infectaţi”, a spus unul din membrii consiliului Bisericii Ortodoxe “Sfântul Nicolae” din Castellon.

”Dumnezeu ne va apăra de toate relele”

Biserica Catolică din Spania a sugerat credincioşilor să nu se mai ţină de mâini în timpul rugăciunilor. De asemenea, a cerut ca anafura să fie pusă în mâinile credincioşilor şi nu în gură, ca până acum.

Românii care merg la slujbele ţinute la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Castellon nu cred însă că gripa poate fi mai presus de Dumnezeu. ”Am văzut la televizor că te poţi îmbolnăvi de oriunde. Asta ar însemna să nu mai ieşim din casă, să nu mai mergem nicăieri. Dumnezeu va avea grijă de noi, în cazul în care ne vom îmbolnăvi”, spune Elena Ion (61 de ani), originară din Sibiu.

Chiar dacă preotul a anunţat la sfârşitul slujbei că oamenii nu sunt obligaţi să sărute icoanele din biserică, aşa cum este tradiţia, foarte puţini i-au urmat sfatul. ”După ce ne miruim, este normal să săruţi icoana Maicii Domnului şi a lui Iisus Hristos. Aşa am fost educaţi şi credem că nu vom fi pedepsiţi pentru că îi arătăm lui Dumnezeu dragostea pe care i-o purtăm”, spune Vasile Caraş (49 de ani), originar din Bucureşti.

Cei mai tineri se feresc

Singurii care au ţinut cont de sfatul preotului şi care au fost protejaţi de părinţi sau bunici au fost copiii şi adolescenţii. ”Chiar dacă eu prefer să respect tradiţiile, vreau să o feresc pe nepoata mea de aceste boli. Este uşor să se contamineze cu acest virus. În plus, fiica mea mi-a spus să nu o las să sărute nici icoanele şi nici mâna preotului. Le este teamă şi îi înţeleg”, mărturiseşte Magdalena Popescu (63 de ani), originară din Mehedinţi.

sursa: adevarul.es