Peste un milion de spanioli au protestat impotriva legalizarii avortului

Mai mult de un milion de oameni au participat la un protest, in Madrid, impotriva Guvernului care isi doreste sa liberalizeze legea avortului din Spania, anunta duminica, news.bbc.co.uk. Mai multi reprezentanti ai opozitiei de centru-dreapta s-au alaturat demonstrantilor.

Primu-ministrul socialist, Jose Luis Rodriguez Zapatero vrea sa introduca o noua lege conform careia avortul sa fie permis tuturor femeilor, pana in a 14-a saptamana de sarcina. Mai mult de atat, noua lege le va permite adolescentelor de peste 16 ani sa faca avort fara a avea acordul parintilor, ceea ce a starnit numeroase controverse in randul unor spanioli. Momentan, legea spaniola permite intreruperea unei sarcini doar in conditii speciale, cand bebelusul sufera de malformatii grave sau cand femeia a fost violata.

Nu este pentru prima data cand Guvernul spaniol starneste furia reprezentantilor bisericii catolice. Legalizarea casatoriilor intre cuplurile homosexuale si usurarea procedurii de divort au starnit, de asemenea, numeroase dispute.

La protest au participat reprezentantii a circa 40 de organizatii religioase din toata tara dar si oameni de rand. Conform cifrelor neoficiale, aproximativ doua milioane de oameni ar fi participat la mars.

Reprezentantii Guvernului au declarat ca noua lege nu face decat sa apere drepturile femeilor si ca inainte de a se face interventia de intrerupere a sarcinii, acestea vor primi consiliere, pentru a fi sigure de optiunea lor. Ei au mai declarat ca aceasta lege va face si ca avorturile sa fie mai sigure pentru reprezentantele sexului slab. In ultimii ani, presa spaniola a scos la iveala cazuri socante in care doctorii au facut operatii de intrerupere a sarcinii in luna a opta a sarcinii, pe motiv ca sarcina ameninta sanatatea mintala a viitoarei mame.

sursa: ziua.ro