”Orele de educaţie sexuală nu au ce căuta la clasa întâi”

Deși Ministerul Sănătăţii vrea să introducă lecţii de sexualitate din prima zi de şcoală, majoritatea părinților români din Spania dezaprobă iniţiativa autorităţilor, considerând-o o exagerare.

Pe lângă reforma Legii Avortului, Legea Sănătăţii Sexuale şi Reproductive, pe care Ministerul Sănătăţii din Spania o pregăteşte pentru sfârşitul acestui an, va include şi un plan de educaţie sexuală care se va desfăşura în şcoli, încă din clasa întâi. Autorităţile spaniole sunt îngrijorate de numărul mare de avorturi în rândul minorelor.

Prin introducerea noului proiect, se urmăreşte pregătirea copiilor pentru o educaţie sexuală sănătoasă, încercându-se astfel reducerea numărului de sarcini nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală din rândul tinerilor.

Propunerea de implementare a noului program va fi prezentată de guvern, urmând a fi discutată în Plenul Congresului, cel mai probabil la şedinţa din 26 noiembrie.  Dacă planul va fi aprobat, cursurile de educaţie sexuală ar urma să fie predate de personal specializat, format din asistente medicale şi farmacişti.

„O mare tâmpenie“

Proiectul este privit cu multă reticenţă de către părinţilor elevilor din şcolile primare, care consideră că aceste cursuri ar trebui predate tinerilor de peste 15 ani. Este şi cazul româncei Ionela Cărbuneanu (35 de ani), originară din Bucureşti, mămică a două fete, de 12, respectiv, 8 ani.

„Este o mare tâmpenie! Cum să-i spui unui copil de clasa întâi sau a doua, chestiuni legate de sex, când el abia învaţă să scrie?“, ne întreabă tânăra mămică stabilită la Madrid de cinci ani. Ionela crede că acest plan de educaţie sexuală este benefic adolescenţilor. „S-a făcut prea mult tam-tam în Spania cu legea avortului şi, cu siguranţă, se vor lua măsuri de acest gen“.

„Mi se pare exagerat!“

Liliana Iotu (36 de ani), din Castellon, are un băieţel în clasa întâi. „Mi se pare exagerat ceea ce vor ei să facă, eu nu sunt de acord cu introducerea acestor cursuri atât de devreme. Poate pe la 10-11 ani. Acum n-ar mai lipsi decât să înveţe şi despre sex şi să se joace apoi de-a sexul cu ceilalţi copii“, spune indignată Liliana.

Stabilită de trei ani la Tarragona, familia Ilaş are o fată de 10 ani, Ioana. „Nu sunt convinsă că ce vor face ei va fi un lucru bun. Dacă s-ar organiza bine aceste cursuri, astfel încât să răspundă la nevoile copiilor de vârsta Ioanei, aş fi de acord. La vârste mai fragede, mi se pare deja că se forţează lucrurile. Să lăsăm copiii să înveţe mai întâi să se joace şi să descopere lumea“, conchide mama fetei, Angelica Ilaş (37 de ani).

sursa: adevarul.es