Bucurii şi daruri duhovniceşti în urcuşul spre Învierea Domnului – mărturii din viaţa unei comunităţi

Postul Mare sau Postul Paştilor este perioada de pregătire pentru Sfintele Paşti, fiind asemănat adesea cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor şi Înviere. Este un timp de mare nevoinţă sufletească şi trupească în scopul împlinirii noastre, este timp de răstignire. Biserica parohială este, în acest context, spaţiul necesar împlinirii acestor dorinţe duhovniceşti ale noastre, iar programul liturgic parohial este astfel rânduit încât să cuprindă pe toţi, în funcţie de timpul pe care îl au disponibil.

În comunitatea creştin-ortodoxă a Sfântului Nectarie Taumaturgul din Coslada (Madrid), Spania, credincioşii au fost şi sunt aşteptaţi la toate activităţile şi slujbele rânduite de la începerea Postului Mare şi până la încheierea şi încununarea lui cu praznicul Învierii Domnului. Astfel, în prima săptămână a postului, în intervalul luni-joi a fost săvârşită slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, iar în fiecare zi de vineri, de la orele 19.00, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite a Sfântului Grigorie Dialogul, la care toţi credincioşii care postesc desăvârşit, se spovedesc şi primesc binecuvântare, se împărtăşesc.

În Duminica Ortodoxiei, prima duminică din post, în cadrul şcolii parohiale s-a organizat, sub îndrumarea şi coordonarea doamnei preotese Gina Cimpoca, o expoziţie de icoane zugrăvite de către copii, intitulată „Icoana din sufletul copilului”, fiecare copil fiind premiat după Sf. Liturghie şi primind diploma de participare.

În Duminica a doua, a Sfântului Grigorie Palama, seara, a fost săvârşită slujba paraclisului Maicii Domnului, după care a fost vizionat un film duhovnicesc, cu un cuvânt de folos al părintelui Arsenie Papacioc. În Duminica a treia a Postului, a Sfintei Cruci, după Sfânta Liturghie a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu şi au fost binecuvântate ofrandele pregătite în cinstea şi spre pomenirea Sfinţilor 40 de mucenici. Seara, după paraclisul Maicii Domnului, a fost vizionată o conferinţă susţinută de regizorul creştin Dan Puric. Astfel de vizionări sunt rânduite pentru fiecare după-amiază din duminicile postului.

Femeia este cea care ne învaţă ce înseamnă iubirea, răbdarea, mila, altruismul, sacrificiul. Femeia, prin sensibilitatea, dar şi prin înţelepciunea ei, ne arată ce înseamnă frumosul. Ea este secretul şi savoarea vieţii. Cu toate acestea însă, anual, aproape 130 de milioane de femei sunt mutilate, 4 milioane sunt cumpărate şi vândute în întreaga lume, multe dintre ele fiind prinse în traficul de carne vie pentru prostituţie. Mai mult de jumătate din populaţia globală care migrează este formată din femei. Cel mai adesea, acestea lucrează în locuri unde sunt supuse abuzurilor fizice şi sexuale. 70% din populaţia săracă a lumii este formată din femei.

De aceea, în duminicile premergătoare începutului primăverii şi a zilei de 8 martie, credincioasele din biserică au primit flori şi un cuvânt de încurajare în greaua misiune pe care astăzi o au, aceea de a fi mame şi soţii creştine. Copiii şcolii parohiale au pregătit mărţişoare şi diploma pentru cea mai bună mamă. Momente speciale, dedicate mamelor creştine, vor fi pregătite şi de sărbătoarea Bunei-Vestiri şi în Duminica Femeilor Mironosiţe. În fiecare zi de sâmbătă a postului, de dimineaţă se săvârşeşte Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a morţilor. Zilele de miercuri, vineri şi sâmbătă sunt special rezervate Sfintei Taine a Spovedaniei.

Activităţile propuse pentru următoarea perioadă vor cuprinde slujbele rânduite, vizionarea de filme şi documentare duhovniceşti, Denia Canonului celui mare, Denia Acatistului Bunei-Vestiri, deniile din Săptămâna Patimilor, Sf. Liturghie din Joia Patimilor, urmată de ritualul spălării picioarelor, Vinerea Prohodului cu îndătinata procesiune cu Sfântul Epitaf, pregătirea slujbei de Paşte, pregătirea pascăi şi a darurilor pentru credincioşi pentru noaptea  Învierii, toate având ca scop primenirea noastră trupească şi sufletească, pentru a trăi deplin şi autentic bucuria pascală.

Luna martie este marcată, la nivel parohial, de încheierea primului an de studiu în cadrul Şcolii parohiale „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Ceremonia de premiere a celor mai consecvenţi participanţi, dar şi a celui mai bun cursant, va avea loc în ziua de duminică, 11 aprilie a.c., după Sfânta Liturghie. Pentru că mai avem mult de parcurs în acest lung, dar frumos pelerinaj al postului, îl rugăm pe Dumnezeu să dea creştinilor tărie în osteneli, iar ostenitorilor mult folos duhovnicesc!

Prezbitera Gina CIMPOCA