In timpul rugaciunii dobandim mult folos duhovnicesc

” Purtarea noastra, cat timp ne aflam in biserica, sa fie cuviincioasa, asa cum se potriveste omului care sta inaintea lui Dumnezeu. Sa nu ne indeletnicim cu discutii fara rost, ci sa stam cu frica si cu cutremur, cu luare aminte si cu evlavie, cu privirea plecata spre pamant si cu sufletul inaltat la cer. Pentru ca multi vin la biserica, repeta mecanic psalmi si rugaciuni si pleaca fara sa stie ce au spus. Buzele se misca, dar urechile nu aud. Tu nu-ti auzi rugaciunea ta si vrei sa ti-o auda Dumnezeu? Am ingenuncheat, spui. Dar mintea ta a zburat departe. Trupul tau a fost inlauntrul bisericii iar sufletul afara. Gura rostea rugaciunea iar mintea se gandea la dobanzi, contracte, afaceri, ogoare, cladiri, intalniri cu prietenii. Si toate acestea se intampla pentru ca diavolul este viclean. Stie ca in vremea rugaciunii dobandim mult folos duhovnicesc si de aceea ataca cu multa putere. Alteori suntem intinsi pe pat si nu ne gandim la nimic. Dar cand venim la biserica pentru a ne ruga, diavolul ne aduce o multime de ganduri ca sa nu ne folosim deloc.

Daca Dumnezeu iti va cere socoteala pentru nepasarea si lipsa de evlavie pe care o arati in timpul Sfintelor Slujbe ce vei face? Iata, in timp ce El iti vorbeste, tu, in loc sa te rogi, intri in vorba cu cel de langa tine despre lucruri nefolositoare. Chiar daca Dumnezeu ar trece cu vderea toate celelalte pacate ale noastre, acesta ajunge ca sa ne lipsim de mantuire. Sa nu socotesti ca aceasta este o greseala mica. Ca sa-i intelegi gravitatea gandeste-te ce se intampla intr-o situatie asemanatoare, in relatiile dintre oameni. Sa presupunem ca stai de vorba cu o persoana oficiala sau cu un prieten apropiat. In timp ce el iti vorbeste tu iti intorci nepasator capul si incepi sa discuti cu altcineva. Acela nu se va simti oare jignit de aceasta necuviinta a ta? Nu se va supara? Nu-ti va cere explicatii?

Vai! Te afli la Sfanta Liturghie si, in timp ce masa imparateasca este pregatita, Mielul lui Dumnezeu se jertfeste pentru tine, preotul se osteneste pentru mantuirea ta, tu stai nepasator. In vremea cand Serafimii cei cu cate sase aripi isi acopera fetele de frica si toate puterile ceresti impreuna cu preotul se roaga lui Dumnezeu pentru tine, in clipa cand coboara din cer focul Sfantului Duh si Sangele lui Hristos se varsa din precurata Sa coasta in Sfantul Potir, in clipa aceasta constiinta ta oare nu te mustra pentru neluarea ta aminte? Gandeste-te omule inaintea cui stai in vremea infricosatei jertfe si impreuna cu cine! Stai cu heruvimii si serafimii si toate puterile ceresti. Gandeste-te cu cine canti si te rogi! Ca sa-ti vii in sine este de ajuns sa-ti amintesti ca, desi ai trup material, te invrednicesti sa aduci cantare Ziditorului impreuna cu ingerii cei fara trup.

Asadar sa nu iei parte la aceasta cantare sfanta cu nepasare. Sa nu ai in mintea ta ganduri desarte. Alunga orice gand patimas si urca-te cu mintea la cer. Zboara acolo impreuna cu Serafimii si canta Preasfintei Treimi cantarea intreit sfanta.” (pag.19)

Sfanta Manastire Paraklitu – MERSUL LA BISERICA

Traducerea din limba greaca de Ieroschim. Stefan Nutescu SCHITUL LACU – SFANTUL MUNTE ATHOS

Ed. EVANGHELISMOS, Buc. 2005

sursa: ortodoxia prin ochii mei