Sodoma si Gomora

Sodoma si Gomora sunt doua cetati de unde pacatul, potrivit Scripturii, a strigat pana la cer (Facerea 18, 20-21). Locuitorii celor doua cetati au fost ucisi pentru ca traiau impotriva firii (Rom. 1, 24-27). Pe ruinele acestor cetati a luat fiinta Marea Moarta.

Din Sodoma, doar Lot si familia sa, sotia si cele doua fiice, au fost salvati de Dumnezeu. Insa, sotia lui Lot, in fuga lor spre munti, nesocotind porunca de a nu se uita inapoi, „s-a prefacut in stalp de sare“.

Sa ne fie clar, puteau si locuitorii cetatilor sa fie asemeni lui Lot, dupa cum si acesta putea sa se asemene lor. Exista posibilitatea ca si Lot sa moara, dupa cum puteau si aceia sa nu piara. Dar pe Lot l-a salvat nesaturarea de iubire a lui Dumnezeu, iar ceilalti au primit moartea din cauza despartirii de Dumnezeu.

De ce a distrus Dumnezeu cetatile Sodoma si Gomora?

In fata acestei distrugeri, cum putem explica oamenilor ca Dumnezeu ii iubeste, ca Ii pasa de ei? Este vechea tema a sustinerii bunatatii lui Dumnezeu in fata raului. Cum impacam imaginea unui Dumnezeu bun, indurator si atotputernic cu realitatea raului? Sa nu uitam, grija lui Dumnezeu de a conduce lumea nu coincide de cele mai multe ori cu modul in care crede omul ca trebuie sa se petreaca lucrurile.

Dumnezeu a hotarat distrugerea lor, pentru ca in locuitorii acelor cetati nu mai erau prezente resturi de bine, puteri de intoarcere spre bine, rezistente impotriva raului, puteri de franare a raului si de cainta pentru el. In seara in care Lot i-a gazduit pe cei doi ingeri, trimisi de Dumnezeu sa-i vesteasca distrugerea cetatii, locuitorii Sodomei, tineri si batrani, s-au apropiat de casa lui si au strigat: „Unde sunt barbatii care au intrat la tine? Scoate-i ca sa ne impreunam cu ei”. Lot va incearca sa-i readuca pe calea dreptii, dar fara rezultat. In momentul in care sodomitii au incercat sa sparga usa, ei au fost loviti de ingeri cu orbirea, semn ca de vreme ce ochiul mintii este orbit, ochii trupesti nu mai au niciun folos.

Sa ne aducem aminte ca desi Dumnezeu vestise distrugerea cetatii Ninive, pocainta locuitorilor din ea, Ii intoarce planul. „Atunci Dumnezeu a vazut faptele lor cele de pocainta, ca s-au intors din caile lor cele rele. Si i-a parut rau Domnului de prezicerile de rau pe care li le facuse si nu le-a implinit” (3, 10). Dumnezeu a fost multumit cu doar trei zile de pocainta pentru atat de multe nedreptati. Acelasi lucru s-ar fi putut intampla si in cazul Sodomei si Gomorei daca ar fi fost pocainta.

Acesta este si motivul pentru care Lot locuia in Sodoma. Sfantul Ioan Gura de Aur ne descopera ca Dumnezeu a randuit ca Lot sa locuiasca in Sodoma pentru a vindeca bolile locuitorilor din aceasta cetate. Insa, cei ce vietuiau in aceasta cetate, nu numai ca nu s-au lasat vindecati, ci s-au facut si mai rai.

Dumnezeu a pierdut nu numai locuitorii si cetatile, ci si tot ce rasarea din pamant, ca prin pieirea lor si nerodirea pamantului, sa se aminteasca vesnic de rautatea celor ce au trait acolo.

Daca nu vom fi lipsiti de pocainta, Dumnezeu va veghea neincetat asupra noastra.

Adrian Cocosila

sursa: crestinortodox.ro