Catolicii spanioli militează împotriva sărbătorii „păgâne” de Halloween

El obispo de Sigüenza-Guadalajara, monseñor José Sánchez, alerta del „riesgo” de que la fiesta de Halloween, un „rito importado” de Estados Unidos y de „origen pagano”, „desplace costumbres cristianas, arraigadas y beneficiosas” para la sociedad, en alusión a la festividad de Todos los Santos y el recuerdo a los difuntos.

„Si todo quedara en un juego de niños, con sus regalos y travesuras… Pero también podemos correr el riesgo de que, a impulsos del comercio, del consumo y de la moda, costumbres como ésta, paganas, importadas, prevalezcan y hasta desplacen costumbres cristianas”, señala el obispo de Guadalajara en su misiva semanal a los fieles de su diócesis a la que ha tenido acceso Europa Press.

Sánchez califica, en cambio, de „arraigadas y beneficiosas” las costumbres cristianas que tienen que ver con „la devoción a los santos y el recuerdo y la oración por los difuntos”.

Más información

—————————————————————————————————————————————————-

Ierarhia Bisericii catolice spaniole a avertizat  în legătură cu popularitatea crescândă a festivalului „păgân” şi „necreştin” Halloween, în Spania, care celebrează moartea în locul vieţii.

Directorul Comisiei liturgice a Conferinţei Episcopilor spanioli, părintele Joan Maria Canals, i-a criticat pe părinţii care îşi împing copiii către folosirea costumelor de Halloween, susţinând că aceştia ar trebui să îi încurajeze să celebreze Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor şi Ziua Tuturor Sufletelor, din perioada imediat următoare.

„Copiii se deghizează cu rochii de vrăjitoare, în vampiri, fantome, cu măşti reprezentând cadavre, în schelete. Părinţii lor îi încurajează spre acest tip de celebrare, care înseamnă o joacă folosind semnele morţii. Însă, paradoxal, atunci când o rudă le moare, tot părinţii lor îi împiedică să vadă că aceasta a murit”, a remarcat acesta, fiind citat de ediţia online a ziarului El Mundo.

„De cealaltă parte, serbarea din aceeaşi perioadă a Zilei Tuturor Sfinţilor şi a Tuturor sufletelor, zi în care familiile spaniole în mod tradiţional merg la mormintele rudelor decedate”, reprezintă un festival care glorifică viaţă şi nicidecum moartea”, a mai spus el .

„Pietatea creştină recomandă vizita la cimitir în vederea rugăciunii pentru familiile care au suferit pierderi în rândul membrilor lor”, a precizat preotul. „Din motive pedagogice, este esenţial ca toţi copiii să descopere valoarea vieţii, a bunătăţii şi nu să încurajeze moartea”, a mai adăugat acesta.

Episcopul de Siguenza-Guadalajara, Jose Sanchez, merge chiar mai departe în acuza adusă Halloween-ului susţinând că „nu este o petrecere nevinovată”, ci se bazează pe „ocultism, fiind şi anti-creştină”.

El a avertizat asupra riscului tot mai mare al păgânismului „importat” în Spania, din motive comerciale, care „înlocuieşte tradiţiile creştine, cum ar fi devotamentul faţă de sfinţi şi rugăciune pentru cei morţi”.