Ne vorbeste Parintele Arsenie Papacioc – Despre iubirea dintre tineri casatoria crestina si viata de familie

“ – Ce sfat le puteti da unor tineri care doresc sa se casatoreasca?

– Sa se casatoreasca, dar nu pentru instincte sau pentru alte interese. Sa se casatoreasca cu gandul sa cucereasca cu orice chip Imparatia lui Dumnezeu impreuna! O stimulare continua unul pentru altul, ca sa se poata mantui. Placerile sunt consecinte ale casatoriei, nu sunt scopuri. Scopul este tot mantuirea. Este o mare greseala sa te casatoresti numai pentru placere. Aceasta se termina repede. O luna de miere si apoi o viata de amar?

Este o mare greseala! Trebuie sa va ganditi putin, si unul si altul: „Ne casatorim ca sa ne mantuim impreuna!” Este mai greu, fara discutie, decat daca te duci la manastire. Manastirea te limpezeste, te curata! Te lupti cu orice chip. Lupti tot ca om.

– In ce masura se poate vorbi de o desa­varsire in viata de familie?

– Sunt stadii si stadii! Mai intai sa fie credincios. Sa duca o viata crestina. Care om, auzind bataia clopotelor, nu se trezeste? Si el duce o viata buna, de biserica, de sarbatori, de spovedit, de milostenie si aceasta sa o faca cu reciprocitate; si sa iubeasca cu desavarsire. Sa creasca copii, sa umple raiul de crestini, de credinciosi. Asta nu este usor! Acesta este scopul casatoriei. Problema cu casatoria se pune asa, fratilor: ori bine, ori deloc!

– Daca femeia sau barbatul, de exemplu, are o casatorie care a fost ratata – femeia este batuta de barbat -, cum se poate rezolva problema ei, sau ce sfat poti sa-i dai, in conditiile in care ea este sfasiata?

– Singurul lucru, mai intai de toate, ii spui: „Ma, nebunule! De ce iti bati nevasta? Unde se spune sa faci lucrul acesta?” Pentru ca se pot si desparti pentru asa ceva. In loc sa fie iubirea desa­varsita, acolo este ura desavarsita? Crezi ca ea te mai iubeste cand tu o plesnesti? Vin foarte multe cazuri pe la noi cu femei gonite si nu stiu nici eu ce sa le mai spun! Si eu le spun: „Desparte-te!”

– Se mai pot recasatori femeile acelea?

– Se pot recasatori. Spune si Sfanta Scriptura. Se pot recasatori daca nu au fost ele vinovate. Daca au fost ele rele, nu se pot recasatori! Dar raspunsul, ca sa fie mai biblic, este sa nu se recasatoreasca daca a gresit.