Anticoncepţionalele, „remediul“ celor care se tem de copii

Una dintre responsabilităţile de căpătâi ale familiei creştine este cea a procreării responsabile, în conformitate cu porunca divină „creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi pământul”. Deşi copiii sunt încununarea şi sufletul unei familii, în vremurile noastre mai mult decât oricând, cuplurile se sustrag de la această responsabilitate, împiedicând venirea unei vieţi pe pământ.

Departamentul de Sănătate al Statelor Unite ale Americii a emis recent o hotărâre prin care companiile americane de asigurări de sănătate sunt obligate să acopere, printre altele, şi serviciile medicale de prevenire a sarcinii. Decizia a fost privită de oficiali ca una bine-venită. „Astăzi s-a marcat o victorie istorică pentru sănătatea femeii şi pentru femeile din întreaga ţară. Decizia ministerului este monumentală pentru milioane de oameni”, a evaluat Cecile Richards, preşedinta Planned Parenthood Federation of America. Cum era şi normal, această declaraţie a intrigat cercurile religioase. Problema cea mai dezbătută este aceea a pilulelor contraceptive. Institutul de Medicină american a făcut un raport în luna iulie, a cărui concluzie era aceea că toate metodele contraceptive, inclusiv „pilula de a doua zi”, ar trebui să fie incluse în lista serviciilor de sănătate asigurate.

Poate sarcina să fie considerată o boală?!

Pilulele contraceptive sunt medicamentele cel mai des prescrise femeilor în America, motiv pentru care Departamentul de Sănătate vrea să se asigure că acestea vor putea fi procurate fără costuri suplimentare. „A nu le avea disponibile e ca şi cum nu am avea suficiente vaccinuri împotriva virusurilor de gripă”, se precizează în raportul Institutului de Medicină american. Dar copiii sunt o „problemă de sănătate”?! „Este de înţeles ca statul să ia măsurile necesare pentru a facilita decontarea cheltuielilor care se fac pentru tratarea unor maladii, dar toate măsurile luate împotriva procreării nu sunt măsuri care să vindece ceva sau să scape oamenii de moarte, ci, dimpotrivă, sunt măsuri care fie împiedică apariţia vieţii, prin pilulele cu conţinut hormonal (anticoncepţionalele), fie distrug viaţa proaspăt constituită, prin pilulele abortive. Pe lângă acestea, sunt cunoscute numeroasele riscuri la care este expus organismul femeii prin folosirea acestor metode contraceptive. Se ştie legătura care există între tratamentul cu anticoncepţionale şi creşterea riscului de apariţie a cancerului mamar, drept care nici nu mai este nevoie ca teologii să se exprime în această privinţă. De-a lungul timpului, Biserica, pe baza învăţăturii sale, nu a făcut decât să sfătuiască şi să oprească prin disciplina canonică întreruperea sarcinii şi orice metodă menită să împiedice conceperea pruncului.

Anticoncepţionalele nu fac altceva decât să întoarcă pe dos metabolismul hormonal natural al femeii, iar această violenţă asupra modului firesc de funcţionare a unui organism nu rămâne fără consecinţe. Se ştie că există numeroase organizaţii care sunt îngrijorate de creşterea demografică la nivel global şi în special în lumea civilizată sunt luate măsuri pentru limitarea acestei creşteri. Cam la fiecare 14 ani, populaţia Terrei creşte cu încă un miliard. Cel mai trist este că măsurile care sunt luate sunt agresive şi total nepotrivite din punctul de vedere al moralei creştine. Nu se optează la o educaţie sănătoasă a cuplurilor, ci este promovată o educaţie sexuală care se limitează numai la igiena actului sexual şi la contracepţie, fără să fie accentuată iubirea autentică dintre soţ şi soţie, deschizând calea către păcatul desfrânării”, spune părintele Vasile Răducă, secretarul Comisiei de bioetică a Patriarhiei Române şi profesor de teologie morală la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriahul” din Bucureşti.

Inovaţia ştiinţifică este impresionantă, dar la fel de uimitor este şi modul în care conştiinţa umană „se spală pe mâini” în stilul lui Pilat, recurgând la aceste tehnici de suprimare a vieţii intrauterine în primele stadii de formare organică a celui care, peste 8-9 luni, ar fi urmat să fie unul dintre noi. Ar trebui să ne facem probleme de conştiinţă. Cu privire la contracepţie, Tertulian se exprimă în felul următor: „Homicidii festinatio prohibere nasci” („a împiedica naşterea înseamnă a te grăbi să ucizi”).

Nu e vorba doar de refuzul de a procrea, din motive de egoism parental, ci de un act josnic şi fraudulos: suprimarea vieţii în fazele incipiente ale dezvoltării umane din mediul matern intrauterin, act calificat de doctrina bisericească drept „criminal”, deoarece omul are valoare fiinţială chiar din clipa zămislirii, moment în care „frântura” organică este înzestrată cu suflet. „Începutul existenţei este unul şi acelaşi pentru trup şi pentru suflet”, spune Sfântul Grigorie de Nyssa.

Pericolul din spatele anticoncepţionalelor

Există şi cazuri în care, din cauza unor probleme hormonale, şi mai ales a chisturilor ovariene, femeilor li se recomandă tratamentul cu anticoncepţionale. În aceste situaţii, nu putem spune că administrarea acestor medicamente este greşită din punct de vedere etic, pentru că „una este recomandarea de către medic a unor astfel de pilule pentru o anumită perioadă şi alta este luarea lor atunci când nu vizează altceva decât împiedicarea conceperii”, explică părintele Vasile Răducă.

Totuşi nu trebuie trecute cu vederea numeroasele efecte adverse ale anticoncepţionalelor. De aceea, chiar şi medicii spun că cel mai bun tratament pentru chisturile ovariene este sarcina. Atunci ovulaţia este pusă în repaus, acelaşi lucru pe care îl face şi tratamentul cu anticoncepţionale. Despre efectele acestor medicamente, ne-a vorbit dr. Alecse Valerian Diţoiu de la Spitalul Fundeni şi şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti: „Anticoncepţionalele conţin de obicei doi hormoni, asemănători cu cei naturali, estrogen şi progesteron. Prin administrarea lor, organismul e „păcălit” că femeia este însărcinată, iar ovulaţia este inhibată. Pe de altă parte, mucoasa din colul uterin îşi schimbă proprietăţile, împiedicând nidarea ovulului fecundat şi astfel embrionul este eliminat. Pot apărea însă şi numeroase efecte adverse. Numeroase studii leagă utilizarea anticoncepţionalelor de creşterea tendinţei de coagulare a sângelui şi riscul de infarct sau accidente vasculare cerebrale. De aceea mulţi medici recomandă precauţie la persoanele obeze, cu varice, fumătoare, cu hipertensiune arterială sau accidente embolice în trecut. Institutul Naţional pentru Cancer din SUA evidenţiază riscul pentru apariţia cancerului de sân, de col uterin sau ovare, ca şi apariţia adenoamelor hepatice. Singurul fapt pozitiv menţionat privind relaţia dintre anticoncepţionale şi cancer este scăderea riscului de cancer endometrial (uterin)”.

Jurământul medical, încălcat

Orice medic, înainte de a-şi începe cariera, făgăduieşte să apere viaţa. Jurământul hipocratic spune: „Nu voi prescrie niciodată o substanţă cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, şi nici nu voi da vreun sfat în această privinţă. Tot aşa nu voi da unei femei un remediu abortiv”. Viaţa e sacră în orice stadiu de manifestare a acesteia. Orice medic care contravine acestui principiu încalcă jurământul şi obligaţiile etice ale profesiei.

Soluţia problemei ridicate este educarea pentru o procreare responsabilă şi pentru creşterea respectului faţă de viaţă şi faţă de persoana umană. Dacă te respecţi, pentru că eşti chip al lui Dumnezeu şi pentru că ai un rost pe lume, eşti capabil să dai dovadă de responsabilitate şi să oferi vieţii şansa de a exista.

Cristian Bostan

sursa: ziarullumina.ro