Simeon Kraiopoulos – Adesea trairile noastre sunt bolnavicioase

Procesul de sporire duhovnicească presupune o coborâre în sine. Niciodată coborârea în sine nu a adus pe om la deznădejde, la depresie, la pesimism sau descurajare ci l-a ridicat. Sfinții Părinți spun în unanimitate ca urcușul duhovnicesc presupune o coborâre în sine, o apropiere de „Lumină” care ne face să vedem cu mai multă acuratețe mulțimea păcatelor și a patimilor din suflet. Părintele Simeon Kraiopoulos ne înștiințează despre cum lucrează puterile sufletești și din perspectiva psihologică, cum încercăm să ascundem din prea multa iubire de sine toate trăirile rele, le înăbușăm în „subsolul” ființei noastre fără să ne dăm seama de repecursiunile viitoare:

Iată cum devine cineva om al lui Dumnezeu

Psihologii susțin că în sufletul omului avem trei straturi: conștientul, subconștientul și iconștientul. Deasupra este conștientul pe care omul îl cunoaște. Celelalte părți nu le cunoaște. Dacă trăirile dinlăuntrul lui sunt bolnăvicioase și patologice, atuci omul este târât încolo și-ncoace, trăiește rău și nu poate înțelege ce i se întâmplă. Chiar și atunci când trăirile dinlăuntrul său nu sunt bolnăvicioase, dacă nu le poate controla, ele acționează automat.Doar conștientul poate fi controlat.

Așadar, când omul ia hotărârea să se dăruiască cu totul lui Dumnezeu, dăruiește doar ceea ce controlează, dăruiește doar conștientul său. Astăzi dăruiește sincer, cinstit conștientul pe care-l cunoaște. Dar mâine simte nevoia să se încredințeze din nou lui Dumnezeu, tocmai pentru că o parte din subconștientul său ieșit la suprafață și s-a făcut cunoscută.

Aceasta înseamnă să punem început în fiecare zi.

Desigur, trăirile subconștientului sunt bolnăvicioase și omul nu le lasă să iasă la suprafață. Se teme de ele. Dacă are curaj să le lase să iasă și să se încredințeze pe sine așa cum este lui Dumnezeu, atunci începe mântuirea. În ziua următoare mai mult, în următoare și mai mult până când va ieși la iveală tot inconștientul și omul se va dărui cu totul lui Dumnezeu.

Iată cum devine cineva om al lui Dumnezeu! Iată cum devine cineva creștin.

Arhimandrit Simeon Kraiopolous – SUFLETUL MEU, TEMNIȚA MEA – Editura Bizantină 2009

sursa: catehetica.ro