Măsuri disperate în Spania: Îngheţarea pensiilor şi creşterea accelerată a vârstei de pensionare

Autorităţile spaniole analizează posibilitatea îngheţării pensiilor şi creşterea accelerată a vârstei de pensionare, în încercarea de a reduce cheltuieile şi a îndeplini condiţiile unui posibil program de sprijin, potrivit unor surse citate de Reuters.

Creşterea accelerată a vârstei de pensionare, de la 65 de ani în prezent la 67 de ani, creştere care ar urma să aibă loc pe parcursul a 15 ani, a fost deja decisă, iar în prezent se analizează posibilitatea eliminării unei prevederi conform căreia pensiile se majorează în funcţie de evoluţia inflaţiei, potrivit aceloraşi surse.

În bugetul pentru 2012 se prevede că pensiile vor fi majorate dacă inflaţia creşte cu 1%. În prezent, inflaţia se apropie de 3%, ceea ce înseamnă că, prin eliminarea majorării pensiilor în funcţie de inflaţie, guvernul spaniol ar economisi aproximativ 5 miliarde de euro .

În următorii ani, plecând de la ipoteza unei inflaţii anuale de 2%, ajustarea ar aduce patru miliarde de euro . ‘Nu există altă cale. Anul următor trebuie să elimine legătura cu inflaţia şi să îngheţe pensiile’, a declarat economistul şef de la firma de brokeraj Intermoney, Jose Carlos Diez.

Noile măsuri ar putea fi anunţate chiar săptămâna viitoare, împreună cu proiectul de buget pe 2013, şi ar trimite un semnal puternic investitorilor că Spania este serioasă atunci când este vorba de implementarea reformelor structurale.

Toate ţările care au beneficiat de un program de sprijin (Grecia, Irlanda şi Portugalia) au fost nevoite să taie pensiile. În Grecia, tăierile au variat între 20 şi 40%, în Irlanda noii pensionari au suferit o reducere de 10%, iar Portugalia a eliminat primele de Crăciun şi de vară.

Spania s-a angajat să-şi reducă deficitul public de la 8,9% din PIB în 2011 până la 6,3% din PIB în 2012, însă această reducere va fi dificil de obţinut în condiţiile în care economia spaniolă este în recesiun,e iar prognozele arată că pe ansamblul acestui an PIB-ul Spaniei va înregistra un recul de 1,5%.

În luna iunie, ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar, însă în prezent Spania este supusă la presiuni de pieţele financiare pentru a cere un program de sprijin mai amplu.

sursa: jurnalul.ro