Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat retragerea. Alegerea noului Papă va avea loc în martie

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia. Retragerea oficială va avea loc pe 28 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, citat de agenţia ANSA. Următorul Papă va fi ales până la sfârşitul lunii martie.

„Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada „sede vacante” (locul vacant)”, a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

Papa Benedict al XVI-lea (85 de ani) susţine că nu mai are „forţele” necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale, informează AFP.

„După ce mi-am analizat conştiinţa în faţa Domnului, în diverse rânduri, am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea într-un mod adecvat a ministerului petrinian”, a declarat Papa în latină, în timpul consistoriului de la Vatican.

Papa a subliniat că „în lumea de astăzi, supusă unor schimbări rapide şi agitată de probleme de mare importanţă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi a propovădui Evanghelia, forţa corpului şi a spiritului sunt la fel de necesare”.

Această forţă „a slăbit în ultimele luni în mine într-o asemenea măsură că trebuie să îmi recunosc incapacitatea de a administra bine ministerul care mi-a fost încredinţat”, a adăugat Papa.

Conform purtătorului de cuvânt al Vaticanului, un nou Papă urmează să fie desemnat „pentru Paşti”, la 31 martie, după demisia lui Benedict al XVI-lea, care va intra în vigoare la 28 februarie.

„Ar trebui să avem un nou Papă pentru Paşti”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie.

Într-o carte din 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue. Fostul cardinal Joseph Ratzinger a devenit Papă în 2005, la vârsta de 78 de ani.

sursa: antena3.ro