Sf. Mucenic Ioan Valahul

Crestinii il praznuiesc pe 12 mai (si) pe Sf. Mucenic Ioan Valahul, un tinar cazut rob in urma unei incursiuni militare turcesti in sec. XVII.

Pradatorii coborau spre Dunare, jefuind si luind robi crestini spre a-i vinde, ucide sau batjocori. Printre ei s-a intimplat sa se afle si Ioan, un adolescent voinic si frumos la chip. Unul dintre soldatii turci a cumparat acest rob, stirnit fiind de pofta sodomiei. Spurcatul nu a apucat sa-si satisfaca boala, fiind ucis de Ioan.

Soldatii turci s-au gindit atunci sa-l dea pe rob pe miinile sotiei turcului, aflata la Istanbul, pentru ca aceasta sa dispuna dupa plac de binecredinciosul Ioan. Toate astea se intimplau prin 1659 iar Ioan avea in jur de 16 ani.

Cum l-a vazut turcoaia pe tinarul valah a si dorit sa desfrineze cu el. Ioan si-a pastrat curatenia trupeasca si a refuzat sa-si tradeze sfinta credinta ortodoxa. In cele din urma, Ioan a fost aruncat in temnita, a fost supus torturii, fiindu-i promisa eliberarea daca se leapada de botez. A ales calea pe care avea sa mearga cu demnitate si Sfintul Voievod Martir Brancoveanu.

Ioan, aflat in jurul virstei de 18 ani, a fost spinzurat pe 12 mai 1662. Cinstit de credinciosi de neam grec, dar si de romani, in anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest nou mucenic al lui Hristos sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana.