Hramul parohiei 2013

3637203340_756ef31a9c_oParohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul” – Coslada îşi cinsteşte ocrotitorul la începutul lunii noiembrie. În acest an hramul parohiei va fi sărbătorit în ziua de sâmbătă, 9 noiembrie, şi duminică, 10 noiembrie, duă cum urmează:

Vineri,  8 noiembrie 2013:

√   8.00  –  Utrenia;

√   9.00  –  Sf. Liturghie;

√ 23.00  –  Priveghere de noapte în cinstea Sf. Nectarie Taumaturgul;

Sâmbătă, 9 noiembrie 2012:

√ 01.00  –  Sfânta Liturghie, prezidată de PS Ignatie Mureşeanul, arhiereu vicar  al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei;

√ 03.00  –  Agapă;

√ 18.00   –  Vecernie cu litie pentru  hramul bisericii;

Duminică, 10 noiembrie 2013:

√  8.30    –  Utrenia;

√  9.30  –  Sf. Liturghie în sobor şi cuvântul de învăţătură; invitaţi: Pr. Mihai Solomon, Parohia Girona (Spania) şi Arhim. Nikodimos Kabarnos (Grecia);

√ 12.30  –  Agapă.

√ 18.30  –  Concert de muzică bizantină susţinut de Arhim. Nikodimos Kabarnos (Grecia), în colaborare cu Ioannis Athanasiou şi Giorgios Savvas.

Preasfințitul Ignatie Mureșeanul, arhiereu-vicar

PS-Ignatie-MuresanulNăscut la 7 iul. 1976, în Bilbor, jud. Harghita, fiul lui Gheorghe şi al Anei, Preasfinţitul Ignatie a absolvit Şcoala Generală în comuna natală, Bilbor, jud. Harghita în anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Topliţa, jud. Harghita (1991-1992), ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia (1992-1997) şi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (1997-2001). După un stagiu de cercetare bibliografică la Mănăstirea benedictină En Calcat, Franţa (1998) şi-a continuat formarea profesională la cursurile de Master organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia (2003-2005), pe care le-a încheiat cu disertaţia: Teologia persoanei în gândirea Părintelui Dumitru Stăniloae. O incursiune în teologia patristică şi contemporană (Alba Iulia, 2005). A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna”, Sibiu, specializarea Patrologie şi Literatură Postpatristică, sub îndrumarea ştiinţifică a arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu (2001-2007). Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universităţii Bucureşti, sub îndrumarea ştiinţifică a diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza (2007-2011), sub a cărui conducere a întocmit şi susţinut teza de doctorat: Sfântul Grigorie Palama şi doctrina despre energiile necreate (Bucureşti, 2011).

A fost hirotonit diacon şi preot în anul 2001 şi tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii Sfânta Treime din Alba Iulia (Catedrala arhiepiscopală).

În data de 24 ocotmbrie a fost ales, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu titulatura Mureşeanul. Hirotonia întru arhiereu a avut loc în data de 11 decembrie 2011, Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail”, Paris, Franţa.

De-a lungul timpului a fost: redactor reponsabil al oficiosului Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, „Credinţa străbună” (1998-2003); membru în comitetul de conducere al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Balcani (B.O.Y.A.), ca reprezentant al asociaţiilor ortodoxe de tineret din România (1998-2002). În cariera didactică a fost: asistent asociat la catedra de Formare duhovnicească (2002-2003); asistent titular (2004-2008) la catedra Patrologie şi Literatură Postpatristică; lector titular la catedra Patrologie şi Literatură Postpatristică şi Limba Elină (2008-2011) din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Alba Iulia. Recalibrează viziunea și practica pedagogic-universitară prin inserții personale și calde în calitate de profesor și prieten nedisimulat al Patristicii și al studenților din Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Este membru în Colegiul de redacţie al revistei „Altarul Reîntregirii”, publicaţia oficială a Facultăţii de Teologie din Alba Iulia; membru în comitetul de redacţie al revistei „Tabor”, Revista de Cultură şi Spiritualitate a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, revista „Altarul Reîntregirii”, precum şi membru în echipa redacţională a postului de radio „Reîntregirea”.

Activitatea ştiinţifică subsumează: o carte, o traducere, 13 studii ştiinţifice, 3 conferinţe internaţionale şi naţionale, 8 conferinţe duhovniceşti (în ţară sau străinătate – Londra, Oxford şi Madrid, Paris), 30 articole de popularizare („Credinţa străbună”, „Lumina”, „Dilema Veche”, „Astra blăjeană”, „Unirea”, „Informaţia de Alba”), traduceri şi peste 100 emisiuni, interviuri, reportaje Radio/TV (Radio Reîntregirea, Radio Trinitas, Radio România Actualităţi, Radio Renaşterea, TV Trinitas).

P.C. Pr. Ic. Stavrofor Mihai Solomon

DSC_0726Părintele iconom stavrofor Mihai Solomon este unul dintre cei mai harnici preoţi misionari ai Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, neobosit lucrător, alături de prezbitera Camelia Solomon,  în slujirea pe care voluntar, dar cu mult drag, au ales-o, aceea de misionari.

De „obârşie duhohnicească” din Arhiepiscopia Dunării de Jos, Părintele Mihai Solomon a absolvit cu calificative excepţionale Facultatea de Teologie, Secţia Pastorală, a Universităţii Bucureşti, după ce în prealabil a urmat cursurile unei facultăţi tehnice.

După absolvire, a fost hirotonit diacon, apoi preot pe seama Catedralei Episcopale „Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Nicolae” din municipiul Galaţi, ulterior slujitor la biserica „Sf. Ap. Andrei”, aparţinând Seminarului Teologic cu acelaşi nume din Galaţi. În completarea slujirii preoţeşti, a fost profesor la Seminarul Teologic din Galaţi, fiind iubit şi apreciat de elevii seminarişti, viitori preoţi, pentru corectitudine, acrivie liturgică, preocupare pentru cultivarea duhului autentic ortodox, pentru  răbdarea şi blândeţea cu care s-a apropiat de sufletele tinere, iubitoare de Hristos.

Îşi asumă greaua cruce a slujirii misionare în diaspora, fiind numit paroh pe seama Parohiei din Girona, care îşi are începutul în primăvara anului 2004, în Duminica Floriilor, când părintele Mihai Solomon a săvârşit, cu binecuvântarea ÎPS Iosif Pop, prima Sfântă Liturghie în capela catolică „Sant Cugat“ din Salt-Girona.

Mitropolitul locului, IPS Iosif, a hotărât înfiinţarea parohiei „Sf.Prooroc Ilie Tesviteanul“ la data de 1 august 2004 pentru oraşul Girona şi împrejurimi, pe o rază de aproximativ 50 km.

Începând din 15 noiembrie 2009, Parohia ortodoxă română din Girona primeşte un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, acest fapt fiind marcat prin slujba de sfinţire a noului locaş de cult, oficiată de Preasfinţitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, împreună cu ÎPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, invitat de onoare al parohiei.

În cei aproape 10 ani de slujire în Spania, părintele Mihai Solomon, împreună cu doamna preoteasă, Camelia Solomon, s-au ocupat de ctitorirea unei sănătoase familii ortodoxe în locul rânduit de Dumnezeu pentru slujire, învingând cu răbdarea cunoscută prejudecăţile şi împotrivirile vremurilor, deloc prietenoase unei vieţi creştine sănătoase.

De la 1 noiembrie 2005 funcţionează în cadrul parohiei şcoala parohială „Sf. Efrem cel Nou”. Cursurile şcolii se desfăşoară de atunci neîntrerupt până în prezent şi au ca scop predarea cunoştinţelor de religie creştină ortodoxă, de limba şi literatura română, de istorie a românilor şi, în general, de tot ceea ce înseamnă cultură şi civilizaţie românească. Pe lângă acestea au mai fost iniţiate un cerc de desen şi icoane şi un cerc de cultură şi tradiţii româneşti, dorindu-se astfel ca micuţii parohiei să nu îşi uite rădăcinile româneşti. Este deja cunoscută în parohie prezenţa activă a elevilor şcolii parohiale în organizarea momentelor legate de sărbătoarea Crăciunului şi a hramului parohiei. În prezent, şcoala parohială are 18 copii care frecventează în mod regulat cursurile.

Dragostea pentru liturghie, pentru slujbele cântate în melosul dulce bizantin, pentru podoaba bisericească autentică cu care a înveşmântat minunat biserica parohială, în general aplecarea pentru lucrul binefăcut şi respingerea oricărui compromis când vine vorba de Hristos şi Biserica Lui, îl recomandă ca pe un exemplu necesar de urmat pentru slujitorii multor altare din străinătate şi chiar din ţară. Prezenţa Sfinţiei Sale în comunitatea noastră este motiv de bucurie, dar şi de îngrijorare: fi-vom la înălţimea  exigenţelor şi aşteptărilor sale?

Arhimandritul Nikódimos Kabarnós

3232_83576932605_525062605_2212935_5193813_nArhimandritul Nikodimos Kabarnos (cu numele de laic Panagiotis) s-a născut în Mitilene (14 mai 1980), în insula Lesvos. Acolo și-a petrecut copilăria şi primii ani de şcoală până la liceu.

Fiind fascinat de studiu, a mers la Atena, unde și-a luat diploma la Școala Superioară Bisericească și la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Naționale Kapodistria. Ulterior, s-a înscris la Universitatea Tehnică din Kefalonia (Lixuri), pentru studiul tehnologiei sunetului și instrumentelor muzicale, însușindu-și cunoştințe legate de sunet şi de instrumente muzicale. Obţine diploma de regizor pentru cinematografie şi televiziune. Ca regizor a colaborat în multe producții de film în Grecia, la cunoscute canale private, între care şi la studiourile de televiziune Skai.

A obținut diploma de ieropsalt cu calificativul „Excepţional’’. A studiat muzica bizantină, obţinând diploma de licenţiat în muzică, cu calificativul „Excepţional’’.

În perioada 2003-2011 a avut o strânsă colaborare cu Televiziunea de Stat şi diverse televiziuni particulare, pentru programe speciale dedicate Săptămânii Patimilor, Învierii Domnului, Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei, Adormirii Maicii Domnului, cu scopul promovării muzicii bizantine și a imnologiei bisericești din Biserica Răsăriteană.

Din anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Arhiepiscop al Atenei, Ieronim, urmează cursuri postuniversitare doctorale la Universitatea Pontificio Università Gregoriana din Roma, în cadrul Departamentului Comunicări Sociale.