Ți-e sete de cinstire?

osuarprodromosȚi-e sete de cinstire? Ei, atunci să-ți fie sete de cea adevărată.  Ce cinstire este aceasta, care se transformă adesea în necinstire? Ce cinstire este aceasta care piere  atât de repede? Ce cinstire este aceasta, dată de oamenii muritori? Adevărata cinstire și unica slavă provin doar de la Dumnezeu. Dacă dorești din tot sufletul slava lui Dumnezeu, vei nesocoti slava de pe pământ, considerându-o neimportantă. Însă dacă nu ești atras de slava dumnezeiască, nu vei putea niciodată să înțelegi cât de ieftină și batjocoritoare este slava pământească. Adică vei păți ca bărbatul care se îndrăgostește de o femeie rea: nu-i poate vedea răutatea, căci patima dragostei îi întunecă mintea și-l lipsește de judecată.

Ce să vă sfătuiesc în legătură cu asta? Ce altceva decât să-L aveți mereu în minte pe Dumnezeu, să faceți voia Lui și să nu dați importanță lucrurilor și părerilor omenești. Dacă umblați după lauda oamenilor, veți pierde și rugăciunea și postul și milostenia și toată bogăția voastră duhovnicească. Vreți să păstrați aceste bunătăți? Plecați departe de patima slavei deșarte. Să cereți mereu de la Dumnezeu, lauda lui Dumnezeu, încuviințarea lui Dumnezeu. În felul acesta veți trăi o viață pământească plăcută Lui și vă veți învrednici să vă desfătați de bunătățile viitoare împreună cu toți prietenii Domnului.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Problemele vieții, Traducere de Cristian Spătărelu și Daniela Filioreanu, Editura Egumenița, p. 36-37)