Şcoala parohială: Educaţie pentru sănătate

Duminică, 30 martie 2014, după Sfânta Liturghie, la iniţiativa doamnei preotese, Gina Cimpoca, a fost organizată în cadrul şcolii parohiale, sub titlul “Educaţie pentru sănătate”, o activitate destinată copiilor, având ca scop informarea corectă cu privire la igiena orală şi dentară. Invitaţi au fost: dl dr Ioan Emil Revnic, dna dr Andreea Raluca Cosic şi dra dr Iulia Şerb.

DSC_0033

După vizionarea unui film cu tematică medicală, au fost explicate pe scurt câteva modalităţi de întreţinere corectă a igienei dentare personale, iar la final copiii au primit în dar o consistentă trusă cu obiecte de igienă, care va fi foarte utilă nevoilor personale.

DSC_0026

Pentru a învăţa copiii să aibă grijă de dinţii şi gingiile lor, pentru a reduce riscul apariţiei cariilor, învăţaţi-i aceste reguli simple:

Periajul dinţilor de două ori pe zi cu o pastă de dinţi recomandată de medicul dentist, pentru a îndepărta placa bacteriană – pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare.

DSC_0030

Folosirea zilnică a aţei dentare pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi, înainte să devină tartru. Dacă se formează tartrul, acesta poate fi curăţat numai prin periaj profesional.

O dietă echilibrată, cu un conţinut scăzut de zaharuri şi amidon, reduce riscul de producere a acizilor care determină formarea cariilor. Dacă totuşi consumaţi alimente cu conţinut de zaharuri şi amidon, încercaţi să o faceţi în timpul meselor şi nu între mese, deoarece secreţia de salivă din timpul meselor ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinţi.

DSC_0037

Duceţi copilul la medicul dentist pentru controlul de rutină.

Cum să învăţăm copilul să-şi perie dinţii?

Este bine să supravegheaţi copilul în timpul periajului, până învaţă câteva lucruri simple:

Utilizaţi o pastă de dinţi recomandată de medicul dentist, într-o cantitate cât un bob de mazăre. Supravegheaţi copilul să nu înghită pasta de dinţi.

DSC_0038

Utilizaţi o periuţă cu peri moi şi periaţi întâi suprafeţele interioare ale tuturor dinţilor, pentru că acolo se acumulează în principal placa bacteriană. Periaţi uşor înainte şi înapoi.

Curăţaţi suprafaţa exterioară a fiecărui dinte. Înclinaţi periuţa de-a lungul liniei exterioare a gingiei. Periaţi uşor înainte şi înapoi.

DSC_0053

Curăţaţi suprafaţa ocluzală a fiecărui molar. Periaţi uşor înainte şi înapoi.

Cu vârful periuţei, curăţaţi în spatele fiecărui dinte frontal, de sus în jos.

Nu uitaţi să periaţi şi limba!

DSC_0062

Obişnuirea copilului cu o igienă orală corectă de la cea mai fragedă vârstă îi va influenţa sănătatea pe tot parcursul vieţii. Puteţi începe prin a-i da exemplul personal; dacă respectaţi regulile de igienă dentară, copilul va învăţa de la dumneavoastră cât de importantă este. Pentru a privi igiena dentară ca pe o activitate plăcută, îl puteţi încuraja lăsându-l să-şi aleagă singur periuţa de dinţi şi transformând periajul într-o activitate de familie.

DSC_0116

Mulţumim invitaţilor noştri pentru amabilitatea cu care au răspuns iniţiativei parohiale, pentru timpul preţios investit şi pentru darurile oferite copiilor.

DSC_0128