Anotimpurile vieţii

spring-flowersCa în orice poveste se spune că “A fost odată” un om care avea patru fii şi îşi dorea ca fiii lui să nu mai judece pripit lucrurile. El încercase să-i înveţe secretele vieţii cu tot felul de poveţe, dar vedea cum lucrurile nu se îndreaptă.

Aşadar, se hotărî să trimită pe fiecare dintre fii să vadă un pom: pe primul l-a trimis iarna, pe al doilea primăvara, pe al treilea vara şi pe al patrulea toamna.

Omul şi-a chemat feciorii şi i-a pus să povestească ce au văzut: primul a spus că era urât cu crengile golaşe şi uscate, al doilea a spus că era înmugurit şi începuse să prindă frunzele, al treilea spuse că era plin de flori şi era totul înconjurat de verdeaţă, iar ultimul pe lângă toate acestea pomul era plin de roade frumos colorate şi îmbietoare.

Omul le-a spus atunci că toţi aveau dreptate şi ceea ce au povestit a fost doar un anotimp din viaţa pomului. Le-a mai spus că nu poţi judeca pe nimeni doar cunoscându-l o perioadă de timp. Aceasta este esenţa firii, a bucuriei, a durerii, a dragostei pe care ţi le dă viaţa şi nu le  poţi măsura decât după sfârşitul tuturor anotimpurilor.

Dacă renunţi iarna, vei pierde promisiunile primăverii, frumuseţea verii şi bogăţia toamnei.