Declinul populaţiei evreieşti în Europa

60580563În 1939 se estima că erau 9.5 milioane de evrei în Europa. Astăzi numărul lor a scăzut la 1.4 milioane – doar 0.2% din populaţia totală a Europei. Holocaustul e responsabil pentru cea mai mare scădere a populaţiei de evrei din Europa – care între 1939 şi 1945 s-a micşorat de la 9.5 mil la 3.8 mil, anunţă Huffingtonpost.com

În ultimele decenii, ceea ce a contribuit la declinul continuu a fost emigrarea în Israel şi în alte părţi ale lumii. Mulţi se îngrijorează că accentuarea recentă a anti-semitismului va cauza un exod de evrei din Europa, iar suspiciunile lor pot fi justificate.

Cel mai dramatic declin al populaţiei evreieşti din Europa venea de obicei din ţările din Europa de Est şi din cele care în trecut erau parte din Uniunea Sovietică. Dar ultimii ani s-au înregistrat emigrări de scară largă din Franţa, Italia, Belgia şi Marea Britanie. Conform Agenţiei Evreieşti pentru Israel, în 2014 88% din imigrarea în Israel a venit din Vestul Europei.

Un asediu la un market kosher din Paris care a urmat atacului din ianuarie de la Charlie Hebdo a lăsat mai mulţi oameni morţi şi mulţi evrei francezi în alertă înaltă. Agenţia Evreiească pentru Israel, care coordonează imigraţia în Israel, a prezis că aproximativ 15.000 evrei francezi vor emigra în 2015 şi mai mult de 50.000 vor face mişcarea în următorii ani.

Institutul de Cercetare Pew estimează că în 2010 în Franţa erau aproximativ la fel de mulţi evrei ca în 1939 şi afirmă că populaţia va persista în ţară în ciuda obstacolelor.

„Evreii europeni reprezintă cea mai veche minoritate europeană, iar noi avem experienţa supravieţuirii sub presiunea oricăror circumstanţe posibile. Noi nu vom renunţa la patria noastră, care este Europa. Nu vom înceta istoria evreilor europeni, aceasta este sigur”, a declarat Moshe Kantor, preşedintele Congresului Evreiesc European pentru Associated Press.