Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Ap. Pavel” din Chambésy

12646627_10207002007826199_456375248984410448_oÎntâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale, participanţi la Sinaxa ce se desfăşoară zilele acestea la Chambésy – Geneva, au oficiat duminică, 24 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Apostol Pavel a Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, Elveția.

La Sinaxa de la Geneva sunt prezenţi următorii Întâistătători de Biserici Ortodoxe:

† Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului,

† Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei și al Întregii Africi,

† Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului,

† Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii,

† Irineu, Patriarhul Serbiei,

† Daniel, Patriarhul României,

† Neofit, Patriarhul Bulgariei,

† Ilia al II-lea, Patriarhul Georgiei,

† Chrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului,

† Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albanii,

† Ratislav, Mitropolitul Cehiei şi al Slovaciei.

La evenimentele din aceste zile nu au participat Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade (din motive personale), iar Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, şi Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii, din cauza unor probleme de sănătate, dar au avut reprezentanţi la această Sinaxă. Astfel, Biserica Ortodoxă a Greciei a fost reprezentată de Mitropolitul Gherman de Ileia (Elis), iar Biserica Ortodoxă a Poloniei de către Episcopul Jerzy (Gheorghe) de Siemiatycze, Episcop-vicar al Eparhiei Varşoviei.

Sfânta slujbă a fost săvârşită de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împreună cu întâistătătorii tuturor Bisericilor Ortodoxe, între care s-a aflat şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul Ecumenic a ţinut şi un cuvânt de învăţătură din care redăm un fragment: „Astăzi noi punem un jalon istoric şi încredinţăm rugăciunii unui mare număr de oameni evenimentul apropiat al Sfântului şi Marelui Sinod. Suntem fideli continuităţii teologice a credinţei noastre în Iisus Hristos care se exprimă în acelaşi timp prin învăţătura Bisericii Apostolice şi a Sfinţilor Părinţi ai Bisericii. Întrucât Tradiţia noastră este bogată şi foarte vie, ea trebuie să afle cuvintele potrivite pentru a răspunde provocării timpului nostru. Sfântul şi Marele Sinod Ortodox va marca o etapă decisivă în viaţa Bisericii noastre. El nu se limitează la momentul în sine, ci trebuie înţeles ca un proces în desfăşurare, început în trecut şi care continuă în viitor. Deci, suntem hotărâţi sa proclamăm mesajul Ortodoxiei”.

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe participă zilele acestea la Sinaxa pentru pregătirea finală a Sfântului și Marelui Sinod Ortodox, programat pentru luna iunie a acestui an.

Sursa: basilica.ro