Copii din Parohia Coslada, în vizită la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid

În săptămâna de vacanţă, un grup restrâns de copii şi tineri au vizitat, la iniţiativa parohiei, Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid şi au petrecut un timp preţios în zonele atrăgătoare oferite de capitala Regatului Spaniei.

 Muzeul a fost fondat în 1867 şi inaugurat de Regina Isabela a II-a. Ultimele renovări importante datau din anii ’60, astfel că, în anul 2000, s-a decis renovarea capitală pentru a se adapta timpurilor moderne şi a putea concura cu muzee de acelaşi profil.

Aşa cum Mona Lisa lui Leonardo da Vinci este vedeta indiscutabilă a Muzeului Luvru din Paris, putem spune că Doamna din Elche este marea regină a Muzeului Arheologic din Madrid. Posibilitatea de a vedea această sculptură din sec. V î.Hr. este un motiv suficient de a vizita muzeul. Situată la etajul 1, sala 13, bustul perfect al Doamnei din Elche se găseşte într-o vitrină de cristal deasupra unui tapet arămiu.

Noul Muzeu nu mai este cel de la inaugurare, din 1867. Esenţa sa istorică nu a fost schimbată, restaurarea integrală transformându-l într-un muzeu modern cu cele două fantastice patios, unul roman şi altul arab, care are 20 de metri înălţime şi este acoperit cu o boltă de sticlă, ce se modifică în funcţie de intensitatea luminii şi a căldurii.

Mozaicuri, sculpturi, monede, sarcofage, mumii etc. au fost bine îngrijite în perioada în care muzeul a fost închis, iar acum îşi arată splendoarea istorică cu şi mai mare forţă. Pe o suprafaţa de 10.000 m, în 40 de săli, se află 13.000 de piese ce constituie noua expoziţie permanentă, pe care chiar se merită să o vezi.

Prezbitera Gina Cimpoca

1

2

2bis

3

4

5

6

7

8

9

10