20 septembrie – O familie de sfinţi: Sfântul Mare Mucenic Eustatie, soţia sa, Teopista, şi cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist

4Eustațiu a trăit în timpul împăratului Traian și a fost martir la Roma, sub Hadrian, pe la anul 118 d.Hr. Inițial, a purtat numele de Placidus, iar după convertirea la creștinism a primit numele de Eustatius, în română Eustațiu, Eustație, Eustatie, Eustasie, care se traduce prin cuvântul « constant ».

A suferit martirajul sub Hadrian, împreună cu soția sa, Teopista și cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist. Sunt sărbătoriți la 20 septembrie, în fiecare an.

Placidus era la vânătoare în pădure, unde a întâlnit un grup de cerbi, dintre care unul i-a părut mai mare decât ceilalți. S-a apropiat de cerb să-l vâneze și a văzut că cerbul purta între coarne un crucifix, iar o lumină strălucitoare îi ilumina coarnele. Placidus a auzit o voce care i-a spus: „Placidus, de ce mă prigonești? Vei suferi mult de dragul lui Hristos”. Dându-și seama că miracolul venea de la Dumnezeu, Placidus s-a convertit împreună cu soția sa și cei doi fii ai lor la creștinism, fiind botezați de episcopul Romei. De atunci, Placidus s-a numit Eustatius. Convertit la creștinism, a fost persecutat, torturat și ucis, împreună cu soția sa Teopista și cu fiii lor Agapie și Teopist.