15 martie 2017 – Conferinţă preoţească în Protopopiatul Madrid Est

Miercuri, 15 martie 2017, a avut loc în biserica Parohiei “Sfântul Nectarie Taumaturgul” din municipiul Coslada (Madrid), întrunirea de lucru a preoţilor din Protopopiatul Madrid Est.

Au fost prezenţi: Pr. Adrian Pintea, din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Alcalá de Henares; Pr. Marian Trăilă, din Parohia ,,Sf. Mc. Ciprian şi Sf. Muceniţă Iustina” – Azuqueca de Henares; Pr. George Cimpoca, din Parohia “Sfântul Nectarie Taumaturgul” – Coslada (protoiereu); Pr. Emilian Geabana, din Parohia „Sfântul Cuvios Ioan Casian” – Guadalajara; Pr. Sergiu Adrian Covaci, din Parohia „Întâmpinarea Domnului” – Mejorada del Campo (consilier economic); Pr. Ștefan Șupeală, din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Rivas Vaciamadrid; Pr. Mihai Cătălin Savu, din Parohia „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” – Torrejón de Ardoz; Pr. Ioan Sebastian Hârț, din Parohia „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” – Villarejo de Salvanes; Pr. Mihai Bogdan, Parohia Vicalvaro.

DSC_1322

 Ziua a început cu săvârşirea, în sobor, a Liturghiei Sfântului Grigorie Dialogul şi a unei rugăciuni de pomenire a martirilor neamului, urmată de conferinţa propriu-zisă, a cărei temă propusă a fost „Martiri şi mărturisitori români din închisorile comuniste”, susţinătorul ei fiind Pc Pr. Emilian Geabana, din Parohia „Sfântul Cuvios Ioan Casian” – Guadalajara. Martirii şi mucenicii care au trecut prin temnițele comuniste nu pot fi numiţi victime ale comunismului decât în planul juridic și cel social. În plan juridic pentru că cei mai mulți dintre ei au fost condamnați pentru vini imaginare, iar mai apoi au fost tratați inuman. În plan social pentru că tinerețile le-au fost ruinate, o parte din ei nu și-au mai putut continua studiile începute înainte de a fi întemniţaţi, altă parte au fost marginalizați pe plan profesional, alții au trăit adevărate drame aflând că familiile i-au părăsit. Însă, în plan duhovnicesc, mărturisitorii sunt învingători. Adevăraţii învingători. Ei sunt cei care, deși au pierdut aproape totul în lumea aceasta, au câștigat totul în perspectiva veșniciei. Ei sunt cei care și-au învins prigonitorii și torționarii, răsplătindu-le ura cu iertare și brutalitatea cu blândețea. Ei sunt cei care au salvat demnitatea umană într-un infern al cărui unic țel era să distrugă și să compromită și cea din urmă scânteie a dumnezeirii din om.

DSC_1328

DSC_1374

În a doua parte a întrunirii au fost prezentate, de către Pc Pr Sergiu Adrian Covaci, consilier economic, noul program parohial de contabilitate şi obligaţiile fiscale ale parohiilor către statul spaniol.

DSC_1379           DSC_1383

Ultima parte a fost consacrată analizei unor aspecte privind îmbunătăţirea slujirii preoţeşti. În acest sens, în urma discuţiilor purtate, s-a convenit ca fiecare preot slujitor să aibă ca preocupare permanentă grija pentru înfrumuseţarea prestaţiei liturgice în biserică, şi nu numai, precum şi aspecte care privesc ţinuta preotului în general: viaţa personală a preotului, grija deosebită pentru cele sfinte, rugăciunea personală, citirea zilnică a evangheliei şi a vieţilor sfinţilor, spovedania preotului etc.

Participant