Dacă nu este zgomot, pacea este deplină

zzzzunnamedDupă ce a filmat (în 2014) în rolul părintelui Nikolai (alături de actorul Petru Mamonov), renumitul actor Cary Hiroyuki Tagawa (a jucat în Memoriile unei gheișe, Pearl Harbour) s-a convertit la ortodoxie. Nu urmărește nici o modă, ci își ascultă inima. A fost impresionat de frumusețea catedralelor din Yaroslavl și Rostov. Aceste sentimente duhovnicești l-au marcat profund. La Botez a primit numele Pantelimon.

Un om de știință renumit din Olanda s-a convertit la ortodoxie, realizând cât de mult s-au îndepărtat cultele occidentale de adevăr. Procesul de învățare trebuie parcurs etapă cu etapă, fără să uităm de evlavie și de cinstirea sfinților. Iar sfinții intervin pentru noi și ne scot din mocirlă. Sfinții sunt prezenți la rugăciune împreună cu noi. Acest adevăr lămuritor este tainic și cutremurător. Omul învață să se pună în echilibru cu cele ale credinței. Totul în viața omului de acum înainte are legătură cu Paștele.

O mărturie extraordinară ne oferă și irlandezul Peter Hurley, convertit la ortodoxie în 2014. În casa sa tronează la loc de cinste o mare cruce a Sfântului Patrick. Omul este bucuros mai ales de ce nu este (nu este păcătos). Dacă păcatul nu este, se poate realiza o detașare totală de cele lumești. Dacă nu este zgomot, se poate identifica o liniște completă. În fața altarului, omul realizează cât de păgân este și cât de mult își dorește o schimbare, o întoarcere la obârșii. Omul își cere iertare pentru ce a făcut greșit, pentru tot ce nu a făcut bine. Un tânăr german s-a convertit la ortodoxie, bucuros că a găsit adevărul mult dorit. A fost fascinat de muzica psaltică și s-a convins că în Biserică se simte acasă. Departe de larma și de graba lumii, omul încă poate căuta isihia.

Obosit de claxoane și reproșuri, omul realizează efemeritatea lumii și se retrage în discreția ungherului său. Curățindu-se de patimi, omul poate savura lumina, poate trăi dragostea, se poate dărui total Creatorului. Despărțindu-se de imaginile răutății, omul poate vedea slava divină, poate fi martor al luminii veșnice. Pentru a găsi această frecvență, trebuie să oprească bruiajele.

Dumnezeu vrea să fim față în față cu El, zice sfântul Grigore Palama. El Se identifică cu cei curați, oferindu-le lumina harului. Așa cum în viața aceasta vedem sufletul prin trup, în viața viitoare vom vedea trupul prin suflet. Omul va avea o cunoaștere deplină. Învierea lui Hristos înnoiește continuu întreaga creație. Pacea mesianică este fundamentată pe înviere. Hristos alungă pricina de scandal, reunește tot ce era dezbinat și face liniște în tumultul furtunilor. Noaptea de Înviere aduce liniște deplină. Omul învață să păstreze acest dar.

A converti înseamnă a schimba o valută (expirată) în altă valută (valabilă), a înlocui gălăgia cu liniștea. A înlocui minciuna cu adevărul. În Filipine, s-au convertit doi episcopi eterodocși, împreună cu zeci de enoriași. Botezul a fost precedat de o perioadă de doi ani de catehumenat.

Această liniște poate fi găsită până și în temniță. Richard W. mărturisea că toți cei persecutați erau fericiți că se roagă, iar gardienii erau fericiți că îi băteau pe deținuți, deci, toată lumea era fericită.

Pr. Marius Matei