13 aprilie 2017, Joia Mare în comunitate

DSC_1765

În Sfânta şi Marea Joi, dumnezeieştii Părinţi, care au rânduit pe toate bine, urmând predaniilor dumnezeieştilor Apostoli şi Sfintelor Evanghelii, ne-au predat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoşatelor Taine, rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului.

În biserica Parohiei “Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada a fost săvârşită Sfânta Liturghie, în cadrul căreia copiii şi adulţii prezenţi s-au cuminecat.

În cuvântul de învăţătură, părintele paroh a spus: Joia sfântă este şi sărbătoarea Euharistiei. Cuvintele lui Iisus răsună în sufletele noastre: „Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu care se frânge pentru voi…! Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu care se varsă pentru voi!” Aceste cuvinte au fost şi rămân pline de taină! Iisus Hristos Domnul nu ne-a cerut să pricepem Euharistia, ci să mâncăm Trupul Său şi să bem Sângele Său. Dacă asta a spus, asta trebuie să facem! Dar curioşi mai suntem noi, oamenii!… Când Dumnezeu a spus “Să nu mâncaţi!”, oamenii (Adam şi Eva) au mâncat. Când Dumnezeu a spus: “Mâncaţi!” (Euharistia), nu mâncăm…

În prelungirea Sfintei Liturghii a fost săvârşit Ritualul Spălării picioarelor la care au participat 12 copii din cadrul şcolii parohiale. Acest ritual se face în amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Hristos, înainte de Cina cea de Taină. Rânduiala cere ca cel mai mare să spele picioarele celor mai mici, aşa cum a făcut Mântuitorul.

Prezbitera Gina Cimpoca

DSC_1779

DSC_1782

DSC_1804

DSC_1806

DSC_1816

DSC_1826

DSC_1831

DSC_1849

DSC_1868

DSC_1881

DSC_1884