Obiceiuri de Schimbarea la Faţă a Domnului

Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită pe 6 august. În această zi, Mântuitorul a luat pe Ioan, Petru şi Iacob şi au urcat pe Muntele Tabor. Acolo, pe când se ruga, Domnul S-a schimbat la faţă.

Chipul radia, lumina ca soarele, iar hainele I s-au făcut albe ca zăpada. Au apărut şi cei doi mari Prooroci: Moise şi Ilie, iar dintr-un nor s-a auzit: “Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care am binevoit; pe Acesta să-L ascultaţi (Matei 17, 5). Mântuitorul le descoperă apostolilor slava Sa, pregătindu-i pentru Patima cea de bunăvoie.

Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă a Domnului” aduce şi o transformare în natură: păsările migratoare se pregătesc să plece, iar insectele şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pentru perioada rece.

În această zi se duc struguri la biserică, pentru a fi binecuvântaţi. Boabele de struguri sfinţite erau numite „colivă de struguri”. Începând cu această zi, oamenii puteau consuma struguri. La gustarea primei boabe de strugure se rostea: „Boabă nouă în gură veche”.

De Schimbarea la Faţă a Domnului se culeg şi ultimele plante de leac: „Părul Maicii Domnului”, „Mâna Maicii Domnului”, busuiocul etc.

Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.