Iartă-mă! (Andrei Vulpescu)

Relațiile se pot repara! Chiar și atunci când zarurile par aruncate definitiv.

Relațiile se pot repara prin înțelegerea celuilalt, prin empatie și prin renunțarea la orgolii.

Orgoliile sunt cele care distrug cele mai multe relații. Nu banii, nu infidelitatea, nu greutațile vieții de zi cu zi. Orgoliile!!!

Ele formează adevărate prăpăstii în iubire; ele acționează ca un acid sulfuric în sufletele oamenilor.

De ceva timp încoace, am început să studiez mai atent reacțiile oamenilor. Și am observat că foarte puțini mai țin la tăvăleală. Tăvăleală însemnând critică!

Nimeni nu mai acceptă să fie criticat. Toți vor elogii, petale de trandafir aruncate de o mulțime de lăudători, urale, aplauze la scenă deschisă… Pentru ceea ce nu sunt!

Foarte rar mai auzi “iartă-mă” sau “scuză-mă”!

În general, oamenii spun “scuze” când i-au călcat pe alți oameni sau când vor să treacă… să meargă spre ceea ce-și doresc.

Atât “iartă-mă”, cât și “scuze” – sunt pur și simplu formule de adresare politicoase seci. Nicidecum asumare a ceva.

Or, câtă vreme în societate oamenii nu își asumă nimic, refuză orice fel de critică și vor doar adulație; cum credeți că în cuplu ar fi altfel?

Partea proastă este că niciun cuplu nu este scutit de conflicte. Sunt absolut normale și nu toate necesită rezolvare.

Ceea ce îi diferențiază pe oamenii inteligenți (din punct de vedere emoțional) de ceilalți este tocmai modul în care tratează conflictele. Și am mai scris despre asta.

În general, atunci când apare un conflict în cuplu, ambii parteneri își doresc să aibă dreptate – adică să câștige – și aruncă în luptă toate armele posibile: manipulare, amenințări, jigniri etc…

Cuplurile inteligente din punct de vedere emoțional nu fac asta! Acolo, partenerii conștientizează conflictul și participă împreună la rezolvarea lui.

Celebrul specialist în relații de cuplu, John Gottman, prezintă foarte bine sensul lui “Iartă-mă!”.

El spune așa: “Să-ți ceri scuze nu înseamnă întotdeauna că ai greșit și că celălalt are dreptate. Înseamnă că prețuiești mai mult relația ta decât propriul ego”.

Excelent!

Da, asta înseamnă acest “iartă-mă” – ASUMARE! Renunțare la orgolii și încercarea de a rezolva o situație conflictuală. ‘Iartă-mă’ înseamnă de fapt ÎMI PASĂ DE TINE, DE NOI!

Din păcate, marea problemă a societății actuale este aceea că oamenii nu vor să-și asume nimic. Nici relațiile, nici amantlâcurile, nici joburile… nimic. Trăiesc, vorba românului, descheiați la șliț.

De asta avem atâția oameni singuri, oameni care refuză apropierea – ego-urile lor refuză să fie trase de urechi atunci când e cazul.

Și tot din păcate, singurătatea a devenit, așa cum spune Michael Bader, o problemă de sănătate publică.

Dar despre asta voi scrie luni.

Până atunci, nu uitați să vă asumați propriile actiuni și, în cazul în care greșiți, nu ezitați să vă cereți iertare.

Chiar nu doare!

P.S.: Cum ar fi ca fix în mijlocul confictului să-i spui: ‘mi-e dor de tine’?