Spania va suspenda autonomia Cataluniei

Guvernul Spaniei a anunțat că va urma să suspende autonomia de care se bucură regiunea Catalunia, după ce liderii din această provincie au declarat că nu vor renunța la independență, informează CNBC.

Într-un comunicat publicat pe siteul Guvernului de la Madrid, executivul condus de Mariano Rajoy (FOTO) afirmă că liderul catalan Carles Puigdemont a refuzat să confirme dacă regiunea și-a declarat independența. În consecință, Madridul „va continua cu procedurile legale prevăzute în articolul 155 din Constituție pentru a restabili legalitatea în auto-guvernarea regiunii Catalunia”.

Cu alte cuvinte, sâmbătă se va reuni Executivul de la Madrid pentru a propune măsuri prin care unele dintre puteri ale Guvernului local vor fi retrase, și pentru a declanșa oficial articolul 155 din Constituția Spaniei.

„Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de faptul că Guvernul va folosi toate uneltele disponibile pentru a restabili legalitatea și ordinea constituțională, pentru a restaura coexistența pașnică între cetățeni și a încetini deteriorarea sistemului judiciar și politic de care sunt responsabili sunt numai liderii Generalității (Numele executivului de la Barcelona)”, se arată în comunicatul Guvernului Spaniei.

Liderul catalan Carles Puigdemont a primit un ultimatum care a expirat joi, la ora locală 10:00, pentru a retrage declarația de independență pe care a făcut-o săptămâna trecută.