9 noiembrie 2017 – Sfântul Nectarie Taumaturgul prăznuit în Parohia Coslada

Sfântul Nectarie (1846 – 1920, Atena), fost mitropolit  al Pentapolei și ctitor al mănăstirii „Sfânta Treime” din insula Eghina, proclamat sfânt al Bisericii Ortodoxe în 1961 de către Sfântul Sinod al Bisericii Constantinopolui, cu prăznuirea la data de 9 noiembrie, este,  începând cu anul 2007, ocrotitorul bisericii şi comunităţii parohiale din municipiul Coslada (Madrid).

An de an, în această zi, dintr-o binecuvântată rânduială, credincioşii participă la slujba privegherii care se oficiază la miezul nopţii. În acest an, Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, din sobor făcând parte: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan Șandor, consilier pastoral-liturgic, Părintele Sergiu Covaci, consilier economic şi paroh al Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Mejorada del Campo, Părintele Ștefan Șupeală, paroh al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Rivas Vaciamadrid, Părintele Marian Trăilă, paroh al Bisericii ,,Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Muceniţă Iustina fecioara” din Azuqueca de Henares, şi părintele paroh din Coslada, George Cimpoca.

Adresându-se celor prezenţi, Preasfinţia Sa a evocat personalitatea duhovnicească a sfântului zilei, menţionând că, la o primă vedere, viaţa Sfântului Nectarie nu are nimic deosebit, nimic spectaculos. Asemenea oricărui om care şi-a propus căutarea lui Dumnezeu şi dobândirea mântuirii, s-a luptat cu multe greutăţi. De-a lungul vieţii sale a cunoscut din plin sărăcia, lipsurile, nedreptatea, umilinţa şi boala. Dar toate acestea n-au fost pentru ierarhul Nectarie decât binecuvântări care l-au condus pe drumul sfinţeniei. Pe Sfântul Nectarie nu trebuie să-l prezinţi în cuvinte răsunătoare. Smerenia, viaţa lui frumoasă, sfinţenia lui, simplitatea lui – răsună mai presus de cuvinte.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, după ce mulţi credincioşi, copii, tineri şi adulţi, s-au împărtăşit, chiriarhul locului a adresat un cuvânt de mulţumire părintelui paroh, doamnei preotese, Gina Cimpoca, întregii familii a părintelui, dar şi marii familii duhovniceşti, care este comunitatea Sfântului Nectarie din Coslada, pentru misiunea pe care au desfăşurat-o în anii care s-au scurs de la întemeierea parohiei, încurajându-i în înmulţirea râvnei pentru desăvârşirea lucrării duhovniceşti începute în această enorie.

Părintele paroh, George Cimpoca, a mulţumit, de asemenea Preasfinţiei Sale, pentru prezenţă, pentru cuvântul de învăţătură, preoţilor coslujitori, membrilor Consiliului şi Comitetului parohial şi tuturor credincioşilor care în aceşti ani, prin efortul şi jertfa personale, au ţinut candela aprinsă şi uşa bisericii deschisă. Suntem împreună la rugăciune în această noapte dintr-un  sentiment de recunoştinţă faţă de sfântul care dă nume comunităţii noastre, Nectarie mitropolitul, a spus părintele paroh. Sfinţii ne asigură că nu suntem singuri pe acest pământ. Ei sunt prietenii noştri. Ei ne-au mijlocit minuni. Ne-au arătat iubirea ce ne-o poartă Dumnezeu. Ne-au fost alături. Au şters lacrimi din ochii noştri. Lor le-am împărtăşit durerile, dar şi speranţele noastre ca să le poarte spre Domnul. Prin ei, suntem chemați la sfințenie, iar în sfinți avem prieteni și modele de viață.

Fiecare credincios a primit în dar o iconiţă cu sfântul taumaturg şi a participat la agapa pregătită de membrii parohiei.

Adresăm tuturor ajutătorilor şi binefăcătorilor gratitudinea noastră pentru tot ajutorul oferit în pregătirea sărbătorii de anul acesta, dar şi pentru statornicia cu care au lucrat alături de părintele paroh în toţi aceşti ani de misiune. Un călduros „La mulţi ani!” pruncilor care au primit la botez numele sfântului Nectarie şi care astăzi îşi serbează onomastica, 10 dintre ei fiind nelipsiţi, de atâţia ani, alături de familiile lor, de la sfânta liturghie duminicală.

Prezbitera Gina Cimpoca