Sărbătorile zilei de 1 ianuarie

Fiecare creştin ortodox ar fi bine să aibă calendarul bisericesc după care să se ghideze în respectarea sărbătorilor religioase de peste an. Dacă ne uităm în calendarul creştin-ortodox, vedem că la 1 ianuarie sărbătorim: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, şi pe Sfânta Emilia, mama sa, în paranteză fiind trecut Anul Nou şi slujba care se face la început de an, Te Deum.

În prim planul zilei de 1 ianuarie stă sărbătoarea Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului. Părintele profesor Ene Branişte ne spune că este cel de-al doilea praznic împărătesc, urmând firul istoric al vieţii Mântuitorului. Această sărbătoare este rânduită de Biserică în amintirea Tăierii-împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos, la 8 zile de la Naşterea Sa, potrivit rânduielilor Legii Vechi și a fapului că în această zi Pruncul Sfânt a primit numele de Iisus (Luca 2, 21). De aceea în practica Bisericii noastre, la 8 zile de la naşterea unui copil preotul îi citeşte rugăciunea de punere a numelui.

În al doilea rând, în ziua de 1 ianuarie Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Vasile, marele arhiepiscop al Cezareei Capadociei, trecut la Domnul la 1 ianuarie, în anul 379. A fost unul din cei mai mari sfinți ierarhi pe care i-a avut creștină­ta­tea: un adevărat ierarh, un iscusit organizator al vieții bisericești și călugărești, un neînfricat mărturisitor și apărător al credinței celei adevărate, un nobil prieten și ajutător al săracilor din vremea lui, un venerabil ascet și sfânt, un vestit cărturar și cuvântător bisericesc și unul dintre cei mai mari teologi ai Bisericii din toate timpurile, care a fixat în scrierile lui nepieritoare cele mai de frunte și mai adânci adevăruri de credință ale Ortodoxiei. Pentru cinstirea lui în ziua de 1 ianuarie se oficiază în biserici Liturghia care îi poartă numele.

O a treia semnificație a acestei zile este dedicată Anului Nou ­civil.

Pr. Ciprian Florin Apetrei

Sursa: ziarullumina.ro