Rețete miraculoase

Frecvent apar pe piață, iar în anumite momente ale anului cu mai multă insistență, rețete miraculoase abundente. Trăsătura comună a tuturor este rezultatul fabulos în comparație cu efortul minim care se cere: cu foarte puțin se asigură sănătate, frumusețe și succes. Viața religioasă nu scapă nici ea de acest tip de rețete. Iar în cutiile poștale ale caselor, mai ales ale celor din mediul urban, dar și pe internet, pe diferite rețele de socializare apar tot felul de oferte spirituale care ne „garantează” reușita în orice domeniu.

Rugându-ne cu o anumită rugăciune ne va surâde norocul, vom avea parte de sănătate, vom primi un loc de muncă mai bun, vom câștiga la loterie, afacerile vor merge nemaipomenit. Și împreună cu aceste promisiuni vin și amenințările că, dacă nu se va face ceea ce este prescris, pierzania, ruina sunt asigurate.

Cel mai surprinzător este că există oameni capabili să se lase înșelați de asemenea lucruri. Atunci când ni se spune ceea ce ne este pe plac, întotdeauna suntem receptivi. Să nu uităm însă un lucru. Viața, și mai ales cea duhovnicească, nu constă într-un set de reguli stricte, ci în descoperirea unui sens și în trăirea unui crez.

O femeie întrebă într-o zi pe medicul său de familie: Doctore, am auzit că a mânca pește ajută la dezvoltarea inteligenței. Ce îmi recomandați? Ce pește credeți că mi se potrivește? Medicul se gândi o clipă, apoi răspunse: Nu pot să vă recomand orice pește, doamnă. Dumneavoastră aveți nevoie de ceva special, de cel mai mare mamifer marin. De o balenă.

(Prelucrare după Agustin Filgueiras Pita, „De vorbă cu Iisus”, Sapientia, 2014)

Sursa: ziarullumina.ro