5 aprilie 2018 – Joia Mare: Ritualul Spălării picioarelor în comunitate

Joi Mare este ziua în care Iisus ia cina pascală împreună cu cei mai apropiați ucenici ai Săi, inclusiv Iuda! Mai mult, El le spală picioarele acestora, înainte de a lăsa moștenire pentru totdeauna ritualul prin care azi creștinii, indiferent de generație, se pot întâlni personal cu Iisus Hristos, participând la Sfânta Liturghie, ritul în care se reia actul prefacerii pâinii și vinului în Trupul și Sângele lui Hristos. Tot în noaptea de joi spre vineri se petrece scena din Grădina Ghetsimani, din apropierea Ierusalimului, în care Iisus și o parte din apostolii Săi se retrag pentru a se ruga. Aici însă are loc și arestarea lui Iisus de către trupele evreiești de la Templu.

În biserica Parohiei “Sfântul Nectarie Taumaturgul”din Coslada, joi dimineaţă, în prelungirea Sfintei Liturghii, potrivit tradiţiei parohiale de 11 ani, s-a săvârşit Ritualul Spălării picioarelor, la care au participat 12 copii din cadrul şcolii parohiale “Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

În cuvântul său, părintele paroh a menţionat: Cu 12 ore înainte de moarte Iisus a coborât la lighean. Și-a suflecat manșetele sfinte. „Dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori ca să spălaţi picioarele unii altora.” Faceți oamenilor ce ați văzut la Iisus că le face. Dacă El a ridicat din noroi, ridicați și dvs! Dacă El a iertat trădătorii, iertați-vă dușmanii! Dacă El a fost blând și smerit, în gura Sa nu s-a găsit vicleșug, a tăcut când a fost acuzat, faceți ca El! Dacă El și-a iubit Mireasa, Biserica, faceți tot astfel!

Joi seara se va săvârşi, ca în toate bisericile ortodoxe, Denia celor 12 Evanghelii.

Text şi foto: Prezbitera Gina Cimpoca