„Steagurile Unirii”

Sub titlul „Steagurile Unirii”, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei organizează un program inter-parohial de promovare a valorilor şi simbolurilor naţionale, acţiune înscrisă în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

În acest sens, în următoarele 10 duminici, drapelul naţional, sfinţit în catedrala episcopală în data de 28 mai 2018, cu prilejul slujbei dedicate împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea episcopiei şi a hirotoniei şi instalării primului episcop ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, va fi prezentat şi cinstit cu demnitatea ce se cuvine acestui simbol naţional în cele 10 comunităţi ale Protopopiatului Madrid Est: Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Alcalá de Henares; Parohia „Sfântul Apostol Andrei” – Arganda del Rey; Parohia ,,Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Muceniţă Iustina fecioara” – Azuqueca de Henares; Parohia “Sfântul Nectarie Taumaturgul” – Coslada; Parohia „Sfântul Cuvios Ioan Casian” – Guadalajara; Parohia „Întâmpinarea Domnului” – Mejorada del Campo; Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Rivas Vaciamadrid; Parohia „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” – Torrejón de Ardoz; Parohia “Sf. Mare Mucenic Mercurie” – Vicalvaro; Parohia „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” – Villarejo de Salvanés.

În Duminica Sfinţilor Români, 10 iunie 2018, drapelul naţional a fost expus în Parohia „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada, ocazie cu care s-au rostit rugăciuni specifice acestui moment, un trisaghion de pomenire a eroilor neamului românesc căzuţi în atâtea împrejurări istorice pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român, şi s-a făcut o scurtă prezentare  a istoriei şi semnificaţiei acestui stindard al unităţii de neam, de limbă şi credinţă. La finalul slujbei, drapelul a fost predat reprezentanţilor Parohiei „Întâmpinarea Domnului” din Mejorada del Campo.

Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii. Orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea. Cifra trei este numărul perfect. Sunt numai patru ţările europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia, Belgia şi România. Roşul este simbol al măririi, bravurii, îndrăznelii şi generozităţii, precum şi al sângelui vărsat în lupte, puterii de viaţă şi energiei strămoşeşti. Galbenul este simbol al forţei, bogăţiei şi purităţii. Albastrul reprezintă aerul, cel mai nobil element după foc şi simbolizează blândeţea, frumuseţea nobleţea şi buna credinţă.

Stema României, adoptată de cele două Camere ale Parlamentului, reunite în sesiunea din 10 septembrie 1992, constă într-un vultur sau o acvilă, pe un scut, având aripile deschise; în cioc ține o cruce, iar în gheare o spadă și un sceptru. Între aripile protectoare se află un scut împărțit în cinci părți cuprinzând stemele celor cinci regiuni istorice: Stema Țarii Româneşti: acvilă având în cioc o cruce, la stânga un soare, la dreapta o lună crai-nou. Prima versiune este atestată pe un document din 20 ianuarie 1368 emis de domnul Vladislav I. Stema Olteniei: pe fond roșu, un leu ieșind dintr-un pod (podul de la Drobeta). Stema Moldovei: capului de bour îi este asociată, pe lângă luna crai-nou și roza, o stea în locul soarelui atestat pe hrisovul din 30 martie 1392, dat de domnul Roman I. Stema Transilvaniei: scut împărțit în două câmpuri: în câmpul superior era o jumătate de acvilă, cu zborul desfăcut, ieșind din linia de demarcație, iar în câmpul inferior, turnuri de cetate, ultimele amintind de vechiul nume al Transilvaniei, Siebenbürgen („Șapte cetăți”), nume atestat din anul 1296. Stema Transilvaniei este atestată din secolul al XVI-lea. Banatul, Crișana și Maramureșul nu au avut steme, dar pe 23 iunie 1921, a fost stabilit ca stema Olteniei să fie atribuită și Banatului, iar stema Transilvaniei să fie atribuită și Crișanei și Maramureșului. Stema Dobrogei constă din doi delfini afrontați, pe fond de azur, dispuși cu capul în jos. Simbolul a fost introdus pe stemă în 1872, și reprezenta inițial „Ținuturile Mării”.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998 Ziua Drapelului Naţional.