9 noiembrie 2018 – Hramul comunităţii

Într-o atmosferă de binecuvântată sărbătoare, amintindu-ne cu bucurie de celebrările hramurilor din ţară, dar şi din locurile pelerinajelor noastre parohiale, în noaptea de joi spre vineri (8 spre 9 noiembrie), s-a celebrat hramul comunităţii ortodoxe româneşti din Coslada, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, Mitropolitul Pentapolei.

Comunitatea a fost onorată la sărbătoarea celui de al doisprezecelea hram, din binecuvântarea Preasfintitului Părinte Episcop Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, de prezenţa Preasfinţitului Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, care a săvârşit slujba privegherii şi a prezidat Sfânta Liturghie, alături de Preacuviosul Părinte Protosinghel Macarie Bărgăvanu, secretar eparhial, de Pc. Pr. Ștefan Șupeală, din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Rivas Vaciamadrid, Pc. Pr. Marian Trăilă, din Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Muceniţă Iustina fecioara” – Azuqueca de Henares şi Pc. Pr. paroh, George Cimpoca.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţia Sa a menţionat că Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, om al rugăciunii şi împlinitor desăvârşit al cuvântului Evangheliei lui Hristos, iubitor al adevărului, al smereniei şi al sărăciei, este cunoscut şi iubit de întreaga creştinătate ortodoxă, şi nu numai. Credincioşii de pretutindeni se închină sfintelor sale moaşte din Eghina (Grecia), dar şi din alte locuri, mănăstiri şi parohii, acolo unde sfântul a binevoit a se odihni. Dragostea lor faţă de sfântul cu darul vindecării este nemăsurată, acesta ajutându-i în necazuri şi boli. Ori de câte ori simt nevoia, oamenii vin şi îşi pleacă genunchii la rugăciune cu convingerea că sfântul îi ajută şi le schimbă vieţile în bine. Totodată, ierarhul a amintit şi de una dintre virtuţile de căpătâi ale Sfântului Nectarie, aceea a iertării. Iertarea ne eliberează de trecutul dureros. Iertarea celor din jur este primul pas spre iertarea de sine. Înseamnă să vezi lumina lui Dumnezeu în toţi oamenii, indiferent de comportamentul lor. Iertarea este calea cea mai scurtă care te duce la Dumnezeu.

La finalul celebrării, părintele paroh, George Cimpoca, a mulţumit lui Dumnezeu, Preasfinţiei Sale şi însoţitorilor din cadrul reşedinţei episcopale, preoţilor conslujitori, celor care au contribuit la organizarea sărbătorii hramului şi tuturor celor care au binevoit să participe la bucuria comunităţii. Toţi cei prezenţi au participat la agapă  şi au primit în dar o iconiţă cu chipul ierarhului ocrotitor.

Îi mulţumim Domnului pentru toate ocaziile frumoase pe care le oferă, pentru a creşte ca o comunitate, iar Sfântului Nectarie îi cerem să însoţească şi să întărească familiile noastre în credinţă, iubire şi speranţă!

Prezbitera Gina Cimpoca