Doi metri mai departe

Oricine face drumul de întoarcere către Hristos de la păcat are, la început, mari încercări. De cele mai multe ori nu poate să-și explice cum lucrurile merg spre rău, în loc să fie invers. Un predicator grec, trăitor în secolul trecut, pe numele lui Dimitrie Panagopoulos, a avut o tinerețe dezordonată. Darurile cu care Dumnezeu îl investise le irosea fără să-și dea seama de valoarea lor. Nu se făcea în insula Tinos, unde trăia Dimitrie, nici o petrecere, dans sau chef fără el. Cu el începeau toate spectacolele.

Atunci când s-a convertit și a devenit un creștin practicant, Dimitrie a avut multe ispite. Însă Dumnezeu l-a ajutat. Atunci când îi era cel mai greu omul nostru a avut un vis. Povestea lui merită atenție.

În vis, lui Dimitrie i-a apărut un bărbat frumos, înalt, care l-a luat de mână și care a călătorit împreună cu el îndelung. Bărbatul era un înger, iar călătoria pe care cei doi au întreprins-o i s-a părut atât de lungă omului, încât socotea că ajunsese pe alt continent. Dar dintr-o dată au făcut cale întoarsă și au ajuns la un punct situat foarte aproape de locul de unde începuse călătoria lor. De fapt, merseseră doar doi metri mai încolo!

Acest lucru i-a făcut o impresie extraordinară lui Dimitrie. S-a îndreptat spre cel care călătorise împreună cu el și i-a spus: „Bine, dar era nevoie să batem o cale atât de lungă, să mergem în jurul întregii lumi ca să ne întoarcem aici, vizavi, la doi metri? De ce nu am trecut direct peste drum? Am fi ajuns imediat!” Dar îngerul i-a răspuns: „Ceea ce ai învățat în toată această călătorie nu puteai afla dacă mergeam direct vizavi, traversând numai doi metri…”.

Atunci Dimitrie s-a trezit din vis și a înțeles că Dumnezeu nu greșește. Viața omului e un drum în care se întâlnește și cu bune și cu rele. Din toate trebuie să învețe ceva, pentru a ajunge la înțelepciune. Suferințele și necazurile au și ele rostul lor. Dacă Dumnezeu a pus un Goliat în fața ta, trebuie să fi crezut că înăuntrul tău se află un David.

Augustin Păunoiu

Sursa: ziarullumina.ro