Fii ai Maicii Domnului

Atunci când Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce, nu a uitat să o încredințeze pe Maica Sa ucenicului celui iubit, Sfântului Ioan, zicându-i: „Femeie, iată, fiul tău!” Aceste cuvinte mărturisesc un adevăr adânc, acela că asemenea Apostolului Ioan noi, toți creștinii, suntem chemați să devenim fii ai Născătoarei de Dumnezeu.

Atunci când devii fiu cuiva, când ai o mamă pe care o numim Împărăteasa cerului, nu poți considera decât că ți s-a acordat o mare cinste. A fi fiu al lui Dumnezeu, a fi fiu al Maicii Domnului sunt cele mai înalte titluri pe care omul le poate primi pe pământ. Le poate primi, nu merita. Fiindcă a merita aceste ranguri este imposibil. Atunci când Sfântul Serafim a fost bătut crunt de doi tâlhari care l-au lăsat aproape mort, în vedenie i s-a arătat Maica Domnului însoțită de mai mulți sfinți cărora le-a zis: „Acesta nu trebuie să moară, fiindcă este din neamul nostru!”

Descendența cerească, filiația în duh este ceva primit în dar. Nu se pot schimba cu nimic altceva ca valoare, oricât de scump și bun ar fi pe pământ. Cu toate acestea, de câte ori nu renunțăm la a fi fiii Maicii Domnului pentru a fi slugile jalnice, robii umili poftelor și păcatelor noastre.

Atunci când săvârșim un păcat pierdem harul sfințitor. Și întrucât prin har devenim fii, alungarea lui supără pe cei care ne sunt părinți după duh. Când a săvârșit un păcat, Sfântului Siluan i s-a arătat Maica Domnului spunându-i: „Nu-mi place ceea ce faci”. Dea Dumnezeu să nu mâhnim prin păcatele noastre pe cea care ne este apărătoare și stăpână, pe Maica Domnului. Această filiație e nespus de scumpă.

Frederic al II-lea al Prusiei, supranumit și cel Mare, a fost proclamat rege la 25 de ani. Atunci când mama sa, după încoronare, a avut o întrevedere particulară cu el, i s-a adresat acestuia cu titlul de Majestate. Noul suveran a întrerupt-o imediat, spunându-i: „Spuneți-mi întotdeauna «fiule», scumpă mamă. Acest titlu este pentru mine mult mai de preț decât demnitatea regală”.

(Adaptare după o pildă din volumul De vorbă cu Iisus, Agustin Filgueiras Pita, Editura Sapientia 2014)

Sursa: ziarullumina.ro