Wi-Fi, agresiunea invizibilă

Wi-Fi este o tehnologie utilizată pentru realizarea de rețele locale de comunicații fără fir (WLAN – wireless local area networks). Tehnologia implică cel puțin o antenă Wi-Fi conectată la Internet și o serie de computere și alte dispozitive electronice care comunică fără fir cu antena Wi-Fi, permițând conectarea lor la Internet. Industria telecomunicațiilor și cercetătorii finanțați de aceasta susțin că nu există nici un efect negativ asupra sănătății în urma utilizării Wi-Fi. Vom încerca în cele de mai jos să arătăm dacă într-adevăr tehnologiile Wi-Fi nu sunt nocive și, în caz că răspunsul se va dovedi negativ, să aflăm ce anume putem face pentru a ne proteja. (A.D.)

Este radiația Wi-Fi nocivă?

Este peste tot. La fiecare colț de stradă, la serviciu și acasă. O întâlnim în școli, spitale, locuri publice, în mijloacele de transport în comun, chiar și în avioane. Vecinii o folosesc. Noi o folosim. Wi-Fi este tehnologia viitorului, iar „viitorul a început azi”. Mulțumită acestei tehnologii, nu mai suntem niciodată în situația de a nu putea avea acces la rețeaua world wide web. Dar cu ce preț?

Principala problemă a routerelor Wi-Fi este emisia acestei radiații în mod constant, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână (desigur, dacă sunt lăsate în stare de funcționare, cum se întâmplă în casele multora dintre noi). Comparativ, telefoanele mobile, deși emit același tip de radiație, fac lucrul acesta la intensitate maximă doar atunci când primesc sau trimit un apel și, de asemenea, atunci când au activate datele mobile sau GPS-ul.

Nu suntem expuși doar la radiațiile emise de propriul nostru router Wi-Fi. Cum radiațiile trec și prin pereți, asta înseamnă că, într-un apartament de bloc, de pildă, suntem expuși la un cumul de radiații provenite de la toți vecinii care au instalat Wi-Fi. Acest lucru este ușor de văzut atunci când, pe laptop, verificăm rețelele wireless disponibile.

Din ce în ce mai mulți oameni de știință și cercetători în domeniu dezvăluie efectele produse de aceste radiații asupra sănătății. În funcție de durata și de intensitatea expunerii, riscurile pot să varieze de la insomnii și dureri de cap până la tumori cerebrale. Numeroși experți și-au exprimat îngrijorarea legată de radiațiile emise de dispozitivele wireless. Joel Moskowitz, directorul Centrului pentru Sănătatea Familiei și a Comunității de la Universitatea Berkeley, California, menționează probleme neurologice, cancer și afectarea aparatului reproducător (atât la bărbați, cât și la femei), categoriile cele mai expuse riscurilor fiind femeile însărcinate și copiii. Un studiu recent, în cadrul căruia cobaii au fost expuși la nivele ridicate de radiație Wi-Fi și de la telefoane mobile a arătat creșteri ale stresului oxidativ și schimbări hormonale tipice cancerului și bolilor neurologice1.

Se preconizează că toate aceste probleme se vor acutiza odată cu trecerea de la tehnologia actuală 4G la 5G. Vom analiza în continuare implicațiile acestui progres tehnologic.

De la 4G la 5G: care sunt implicațiile?

„Noi, semnatarii, oameni de ştiinţă, doctori şi organizaţii de mediu, precum și alte persoane (…), solicităm oprirea de urgenţă a dezvoltării reţelelor wireless 5G (generaţia a cincea), incluzând 5G prin intermediul sateliţilor spaţiali. 5G va creşte masiv expunerea la radiaţii de frecvenţe radio (RF) în plus faţă de reţelele de telecomunicaţii 2G, 3G şi 4G deja funcţionale. Radiaţiile RF s-au dovedit a fi periculoase pentru oameni şi mediu. Punerea în funcţiune a 5G reprezintă un experiment asupra umanităţii şi a mediului, ce se defineşte în termeni de crimă în legislaţia internaţională”2.

Așa începe apelul internațional intitulat „Stop 5G pe Pământ şi în Spaţiu!” adresat către Națiunile Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană, Consiliul Europei și toate guvernele naționale, semnat până acum de peste 48.000 de persoane din 111 țări.

„Companiile de telecomunicaţii din toată lumea”, anunță textul apelului, „cu suportul guvernelor, sunt în poziţia de a implementa, în următorii doi ani, reţeaua wireless de generaţie a cincea (5G). (…) În principiu, tot ce posedăm şi cumpărăm, de la frigidere și maşini de spălat până la cartoane de lapte, perii de păr şi scutece pentru copii va conţine antene şi microcip-uri şi va fi conectat wireless la internet. Fiecare persoană de pe planetă va avea acces instant la comunicaţii wireless de foarte mare viteză, din orice locaţie, chiar şi din păduri tropicale, din mijlocul oceanelor sau din Antarctica”.

Deși poate pentru unii cititori aceste detalii sunt deja cunoscute, inițiatorii apelului avertizează că, în urma implementării tehnologiei 5G, vor rezulta schimbări de mediu fără precedent, la nivelul întregii planete. Pentru a asigura funcționarea în condiții optime, se estimează că pe Pământ vor fi instalate milioane de noi stații 5G, iar în spațiu, 20.000 de noi sateliți. Mai mult decât atât, Internetul Obiectelor va cuprinde, până în anul 2020, aproximativ 200 miliarde de obiecte cu caracter transmiţător, iar câțiva ani mai târziu se estimează că numărul acestora va ajunge la un trilion.

Apelul subliniază că există peste 10.000 de studii de specialitate apărute în reviste științifice de prestigiu, care atestă că „radiaţiile din frecvenţe radio (RF) sunt nocive pentru viaţă”. În sprijinul acestei afirmații stau „dovezile clinice acumulate despre oameni bolnavi şi afectaţi, dovezi experimentale legate de distrugerea ADN, a celulelor şi organelor într-o largă varietate de plante şi animale, precum şi dovada epidemiologică a faptului că majoritatea afecţiunilor civilizaţiei moderne – cancer, boli de inimă şi diabet – sunt cauzate de poluarea electromagnetică”.

Apelul este tranșant: „Dacă planurile industriei de telecomunicaţii pentru 5G se concretizează, nici o persoană, animal, pasăre sau insectă de pe planetă nu va mai avea capacitatea de a evita expunerea, 24 ore pe zi, 365 zile pe an, la niveluri de radiaţie RF de zeci până la de sute de ori mai mari decât cele existente în acest moment, fără posibilitatea de a nu fi expus nicăieri pe planetă. Aceste planuri legate de 5G ameninţă să provoace efecte grave și ireversibile asupra oamenilor, ca şi distrugerea permanentă a tuturor ecosistemelor Pământului”.

Și, după ce ne sunt puse în față aceste perspective deloc liniștitoare, se afirmă: „Trebuie luate măsuri imediate în vederea protejării umanităţii şi a mediului, în conformitate cu imperativele etice şi acordurile internaţionale”.

De ce va crește tehnologia 5G expunerea la radiații

Apelul explică modul în care funcționează tehnologia 5G:

„În vederea transmiterii unui volum enorm de date pentru Internetul Obiectelor (IoT – Internet of Things), tehnologia 5G, atunci când e dezvoltată total, va folosi unde milimetrice, ce sunt transmise slab prin material solid. Acest lucru va solicita fiecărui operator să instaleze staţii de bază la fiecare 100 metri, în fiecare arie urbană din lume.

Spre deosebire de generaţiile anterioare de reţele wireless, în cadrul cărora o singură antenă transmite către o arie largă, staţiile de bază şi dispozitivele 5G vor avea antene multiple aranjate în reţele fazate, care colaborează pentru a emite raze fascicule focalizate, dirijabile, asemănătoare cu laserele, ce se pot urmări reciproc. Fiecare telefon 5G va conţine duzine de antene mici, toate colaborând pentru a urmări şi ţinti o rază foarte focalizată către cel mai apropiat turn de comunicaţii celulare. Comisia Federală pentru Comunicaţii din Statele Unite (FCC) a adoptat reguli permiţând capacităţi de putere efectivă pentru aceste fascicule de până la 20 de waţi, de zece ori mai puternice decât nivelurile admise pentru telefoanele actuale”. Numele acestei tehnologii este MIMO (input-uri multiple, output-uri multiple).

În numărul următor vom expune în detaliu efectele nocive ale radiațiilor electromagnetice, așa cum au fost evidențiate în numeroasele studii de-a lungul timpului. Odată ce vom cunoaște pericolele la care ne expunem, vom putea adopta mai multe soluții pentru a reduce nivelul acestei expuneri și a ne proteja cât mai eficient, pe noi și mai ales pe copiii noștri.

Ne amintim că, prin anii ’60, medicii nu vedeau nici o problemă să fumeze în prezența pacienților, ba chiar le recomandau și acestora fumatul, ca leac pentru durerile în gât! Mai mult, până și personajele din desenele animate fumau (un singur exemplu: binecunoscuții Fred și Barney din „Familia Flinstone”) și nimeni nu vedea în asta o problemă… Până când volumul studiilor care arătau efectele nocive ale tutunului asupra sănătății a devenit atât de copleșitor, încât problema nu a mai putut fi negată la nesfârșit. Probabil la fel se va întâmpla și cu radiațiile electromagnetice. Se pare că încă mai trebuie să se adune la cantitatea deja impresionantă de studii științifice existente, pentru ca nimeni să nu le mai poată nega efectele asupra sănătății și să se înceapă a se lua măsuri pentru reducerea acestei expuneri la scară planetară.

Deja primele reacții oficiale împotriva implementării 5G au început să apară, în diverse țări. Pe 24 martie, în Statele Unite, oficialitățile din orașul Portland, Oregon, s-au opus ferm instalării rețelelor 5G în oraș. Patru zile mai târziu, în Italia, orașul Florența a invocat principiul precauției și a refuzat să dea undă verde pentru 5G, făcând referire la „ambiguitatea și incertitudinea organizațiilor supranaționale și private” care au puncte de vedere care diferă foarte mult unele de altele, „în ciuda uriașei cantități de dovezi oferite de studiile publicate” despre efectele asupra sănătății populației.

În aceeași zi, în Rusia, ministrul Apărării a refuzat să transfere frecvențele necesare pentru operarea 5G, fapt care, practic, amână introducerea 5G în Rusia cu încă cel puțin câțiva ani. Pe 31 martie, în Belgia, ministrul Mediului a anunțat că orașul Bruxelles nu va implementa 5G, argumentând că „locuitorii orașului Bruxelles nu sunt cobai, a căror sănătate să poată fi vândută în scopul obținerii profitului”. Pe 4 aprilie, în Germania, a fost înaintată o petiție adresată Parlamentului țării, petiție ce a strâns deja un număr mare de semnături, pentru a lansa o dezbatere despre 5G. La aceeași dată, membrii Parlamentului din Olanda au insistat ca, înainte de orice aprobare dată instalării vreunei rețele 5G, să fie făcute suficiente studii științifice cu privire la efectele radiațiilor. Pe 5 aprilie, Curtea Supremă de Justiție din California a validat în unanimitate decizia conform căreia companiile de telecomunicații sunt obligate să obțină permisiune mai înainte de a instala orice antenă. În fine, în Elveția, pe 10 aprilie, Geneva a adoptat o moțiune pentru un moratoriu asupra tehnologiei 5G, prin care Organizației Mondiale a Sănătății i se cere să monitorizeze studii științifice independente (deci fără conflicte de interese, adică nefinanțate de industria telecomunicațiilor!), care să evalueze efectele negative asupra sănătății datorate tehnologiei 5G.

Un electrosmog de proporții aproape de neimaginat”

Toate acestea se adaugă la Apelul „Stop 5G pe Pământ şi în Spaţiu!”, menționat în numărul anterior al revistei, prin care peste 48.000 de persoane se opuneau implementării 5G, arătând consecințele asupra vieții de pe Pământ. Acest apel a fost precedat de numeroase petiţii şi apeluri din partea comunităţii ştiinţifice internaţionale, pe când încă nici nu se preconiza expunerea fără precedent ce se urmărește prin tehnologia 5G.

Astfel, apelul de la Freiburg din 2002, semnat de peste 3.000 de medici, după ce menționa treisprezece afecțiuni cronice cauzate de radiații (cancer, migrene, tinitus, susceptibilitate la infecții, insomnie etc.), solicita oprirea expansiunii tehnologiei wireless şi propunea un moratoriu asupra noilor staţii de bază. În 2015, un număr de 215 oameni de ştiinţă din 41 ţări au transmis un semnal de alarmă către Naţiunile Unite şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, afirmând că „numeroase publicaţii ştiinţifice recente au demonstrat că EMF (câmpurile electromagnetice) afectează organismele vii la niveluri mult mai scăzute decât cele acceptate în majoritatea ghidurilor naţionale şi internaţionale”.

Înainte de aceasta, Raportul BioInitiative din anul 2012, adus la zi în 2014, a trecut în revistă peste 1.800 de studii medicale și științifice recente, ce arată faptul că radiația emisă de tehnologiile Wi-Fi poate induce efecte adverse asupra tuturor funcțiilor organismului uman.

Printre aceste efecte nocive ale radiațiilor electromagnetice asupra sănătăţii se numără: cancerul, bolile cardiovasculare, deficienţele cognitive, distrugerea ADN, deficienţele de memorie şi de învăţare, insomnia, afectarea fertilității, stresul oxidativ. Profesorul Olle Johansson de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Karolinska din Stockholm (Suedia) afirma: „Până și câmpurile electromagnetice cu niveluri de doar 1/100.000 din cele la care suntem expuși în mod curent de la telefoanele mobile s-a descoperit că perturbă funcționarea complexă electrică desfășurată la nivel celular, producând vătămări ale ADN-ului, proteinelor, neuronilor și proceselor oxidative. Cu toate acestea, noi am permis dezvoltarea unui electrosmog1 de proporții aproape de neimaginat!”.

Vremea pentru a acționa este chiar acum!”

Pledând pentru eliminarea Wi-Fi din toată lumea, Johansson avertiza: „Ne va afecta generațiile viitoare, iar vremea pentru a acționa este chiar acum!”.2 Efectele asupra copiilor includ, pe lângă cele de mai sus, următoarele: autism, tulburare hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD) şi astm. Agenţia Internaţională de Cercetare asupra Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a conchis, în 2011, că radiaţiile RF cu frecvenţe între 30 kHz – 300 GHz sunt posibil cancerigene pentru oameni. Pe aceeași listă sunt incluși și numeroși alți agenți cu potențial carcinogen, cum ar fi plumbul, cloroformul, emanațiile de la gazele de eșapament și pesticidul DDT. Paradoxal, majoritatea părinților ar fi îngrijorați dacă și-ar vedea copiii expuși la niveluri semnificative de plumb, DDT etc., însă aceiași părinți își lasă copiii expuși un număr mare de ore zilnic la radiațiile emise de tehnologia Wi-Fi și la alte surse de radiații electromagnetice.

Efectele acestor radiații sunt documentate de o literatură medicală și științifică întinsă pe multe decenii. Așa-numita „boală a microundelor”3 a fost raportată pentru prima oară încă din august 1932 (deci acum… 86 de ani!), fiindu-i asociate simptome precum: oboseală severă, epuizare, tulburări de somn, dureri de cap și mare susceptibilitate la infecții. Aceste simptome au fost evidențiate chiar și la niveluri reduse (non-termice) ale radiațiilor.

Până în 1972, Institutul de Cercetări Medicale Navale din Bethesda, Maryland (SUA) adunase deja peste 200 de studii științifice care atestau efecte nocive ale radiațiilor electromagnetice, generate la niveluri atât termice (ce pot produce încălzirea țesuturilor, ca unele telefoane mobile ținute la ureche, care încălzesc locul în timpul unei convorbiri lungi), cât și non-termice. Din cauza dimensiunilor extrem de mari ale colecției de articole, acestea au fost catalogate în 17 categorii diferite de morbiditate!

În timpul Războiului Rece, Ambasada Rusiei a iradiat cu microunde de intensitate redusă Ambasada SUA din Moscova de vizavi. După schimbări de personal în urma problemelor neurologice, a avorturilor spontane, numeroaselor cancere și leucemii, a fost numit pentru a investiga chestiunea cercetătorul John R. Goldsmith, reprezentantul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. Raportul său a concluzionat că microundele sunt responsabile pentru toate acele afecțiuni suferite de personalul ambasadei americane. Ceea ce este interesant de remarcat este că microundele folosite de ruși aveau niveluri uneori mai reduse în comparație cu puterea multora dintre transmițătoarele wireless din vremea noastră.

În anii ’80, US Air Force a cheltuit 4,5 milioane de dolari pentru a studia cobai iradiați la 2,45 GHz (frecvența folosită acum de tehnologia Wi-Fi) la niveluri joase, non-termice. În comparație cu cobaii neiradiați, aceștia au suferit cu 16% mai mult de tumori maligne, cu 100% mai mult de tumori cu metastază (cancerul s-a răspândit în corp) și cu 260% mai mult de tumori maligne primare.4

În cele ce urmează, vom detalia câteva dintre aceste efecte.

Efectele nocive ale radiațiilor electromagnetice

1. Dezvoltarea insomniilor

Vi s-a întâmplat să vă piară somnul după ce ați utilizat Wi-Fi-ul, sau chiar v-ați întors de pe o parte pe alta multă vreme, străduindu-vă să adormiți? Astfel de fenomene sunt consemnate frecvent, iar, încă din 2007, un studiu științific (Hung et al.) a evaluat modulația de joasă frecvență provenită de la telefoanele mobile și impactul acesteia asupra somnului. Participanții la studiu au fost expuși radiațiilor electromagnetice emise de telefoane mobile reale, precum și la false telefoane. Celor expuși la radiații le-a fost mult mai greu să adoarmă, fiind observate totodată modificări în pattern-ul undelor cerebrale.

Dormitul în preajma unui telefon mobil, sau într-o casă cu Wi-Fi, ori într-un apartament de bloc în care se intersectează numeroase semnale Wi-Fi de la toți vecinii poate crea probleme cronice de somn, din pricina faptului că bombardamentul constant cauzat de poluarea Wi-Fi interferează cu somnul liniștit. Iar pentru unele persoane, insomnia e doar preludiul unor probleme mai serioase, precum instalarea depresiilor și a hipertensiunii.5

2. Afectarea dezvoltării celulare

Atunci când un grup de eleve daneze din clasa a IX-a s-au plâns de probleme de concentrare după dormitul cu telefonul mobil lângă cap, s-au gândit să realizeze un experiment pentru a testa efectele routerelor Wi-Fi asupra unor plante (creson). Un lot de plante a fost crescut într-o cameră lipsită de radiații wireless; celălalt lot a crescut în preajma a două routere care emiteau aceeași cantitate de radiații ca un telefon mobil. Rezultatul? Plantele situate cel mai aproape de sursele de radiații nu au crescut.6

Experimentul le-a adus fetelor premii la un concurs științific și a trezit interesul oamenilor de știință din toată lumea.

3. Diabet

În 2013, un studiu publicat în revista medicală Environmental Toxicology and Pharmacology arăta că, atunci când cobaii au fost expuși la Wi-Fi timp de numai o oră pe zi, timp de 22 de zile, au dezvoltat o stare asemănătoare diabetului. Astfel, radiațiile electromagnetice au indus deteriorări ale metabolismului glucozei la aceste animale, utilizate adesea în studii datorită similarității efectelor observate asupra lor cu cele observate la om. Cuștile cobailor au fost plasate sub un access point de la un dispozitiv Wi-Fi. Acesta integra două antene omnidirecționale, setate pentru a facilita accesul la Internet wireless la 2,45 GHz.

4. Afecțiuni oculare

Expunerea cronică la radiații electromagnetice se poate dovedi extrem de periculoasă și pentru ochi. Deoarece microundele produc opacități lenticulare, numeroși copii și tineri expuși la radiațiile Wi-Fi vor dezvolta, destul de probabil, probleme oculare, inclusiv cataracte, la vârste mult mai mici decât generațiile anterioare.

5. Posibile mutații genetice la urmași

În lucrarea Efectele biologice ale câmpurilor electromagnetice de joasă intensitate (2007), dr. Goldsworthy arăta mecanismul prin care microundele pot vătăma celulele, preconizând totodată faptul că ovulele și sperma genetic afectate pot conduce la mutații genetice la urmași. Dacă ne gândim la copiii care stau cu laptopul conectat la Wi-Fi în poală, nu putem să nu ne punem întrebarea: „De ce aș face asta, în loc să-mi iau o bucată de cablu și un conector, care pot înlocui Wi-Fi-ul fără a se pierde din performanță, și totodată fără efecte adverse?”…

Simptome reale sau psihogene?

Unele voci au opinat că astfel de simptome și afecțiuni ar fi, în realitate, psihogene. De pildă, atunci când persoanele care locuiesc într-o anumită zonă văd instalându-se în vecinătate un stâlp cu antene de telefonie mobilă, ei ar atribui problemele ulterioare de sănătate acelor antene. Așadar, totul ar fi doar o reacție psihologică. Cu toate acestea, un argument împotrivă îl reprezintă numeroasele cazuri în care antene și transmițătoare wireless au fost instalate în locuri ascunse, fără ca persoanele din vecinătate să aibă cunoștință de prezența lor, și totuși s-au înregistrat aceleași simptome și în cazul lor.

Mai mult, de vreme ce s-au înregistrat probleme similare la animale în apropierea noilor antene instalate, precum și în laborator, în condiții controlate, atunci cum s-ar mai putea da vina pe factorul psihic? Concluzia e că simptomele sunt, din păcate, cât se poate de reale…

Lect. univ. dr. Andrei Drăgulinescu

Sursa: familiaortodoxa.ro