Sânzienele

Sărbătoarea de astăzi a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, fiind una dintre cele şase sărbători închinate de Biserica Ortodoxă Sfântului Ioan Botezătorul, alături de zămislirea (23 septembrie), soborul (7 ianuarie), prima şi a doua aflare a capului (24 februarie), a treia aflare a capului (25 mai) şi tăierea capului (29 august, zi de post oricând ar cădea în cursul săptămânii).

Data de 24 iunie nu a fost fixată într-un mod întâmplător ca zi a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfântului Ioan a avut loc după ce Zaharia, tatăl său, a tămâiat în Sfântul Altar – loc în care numai arhiereul intra o singură dată pe an, în luna a șaptea, ziua a zecea (Levitic 16, 29). Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie și alta din octombrie.

Având în vedere cele descoperite în Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua zămis­lirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naștere. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că până la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325 solstiţiul de vară era pe 24 iunie, atunci când ziua începe să scadă, de unde putem înţelege că Sfântul Ioan Botezătorul, persoana care reprezintă Legea Veche, se naște într-un timp când ziua se micșorează, ca semn că Legea Vechiului Testament începe să apună pentru că vine Legea Harului, a Noului Testament.

Conform unor cercetători, fixarea sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie s-a realizat pentru înlocuirea unor sărbători păgâne, care aveau loc în 22 şi 23 iunie, în perioada solstiţiului de vară, şi aveau un caracter agricol.

Sfântul Ioan Botezătorul este întruchipare a smereniei, cură­ției, iubitor și propovăduitor al pocăinței, fiind numit „înger în trup” şi considerat în mod deosebit drept arhetip al vieții monahale.

Pr. Ciprian Florin Apetrei

Sursa: ziarullumina.ro