Când începe educația copiilor?

Odată, în Grecia antică, cineva l-a întrebat pe filosoful Socrate de când trebuie copilul să aibă lângă el un învățător care să-l îndrume spre cele bune. De ce mă întrebi, ai odrasle?, i-a răspuns Socrate. „Da, am un băiat de șase luni”, i-a replicat omul venit la înțeleptul Atenei. Atunci Socrate i-a răspuns: „Ai pierdut deja șase luni!”.

Cuvintele filosofului l-au lăsat fără grai pe bărbatul care nu se aștepta la un asemenea răspuns. Socrate îi spusese că din prima zi în care s-a născut, copilul ar trebui să aibă un învățător, un povățuitor spre virtuți. Însă creștinii au împins această limită mai departe. Sfântul Porfirie Kavsokalivitul spune că educaţia celor mici trebuie să înceapă din clipa zămislirii lor. Atunci trebuie puse primele pietre de temelie în educaţia lor corectă de mai târziu. „Nu este cu putinţă să devină rău – învaţă Sfântul Ioan Gură de Aur – cel care s-a bucurat de la început de multă grijă şi atenţie”, cel care a primit educaţie corectă din clipa conceperii în pântecele mamei lui.

Trebuie să începem educaţia când copiii sunt încă mici, fiindcă doar la o vârstă foarte fragedă ei acceptă cu uşurinţă poveţele şi îndemnurile. Sufletul lor este precum ceara moale, pe care rămân imprimate orice cuvânt şi faptă a voastră, şi exemplele bune, şi cele rele, şi cuvântul folositor, şi cel vătămător. Totuși, cine este acest misterios învățător care e obligatoriu să fie atent cu copilul său încă de la concepție? E mama, mama copilului. În primul rând, ea va fi cea care îl va sfinți sau nu pe pruncul ei încă din pântece. De ce este important acest interval, de existență intrauterină a copilului? Fiindcă în nici o altă perioadă a vieţii, omul nu cunoaşte o dezvoltare atât de intensă ca atunci: de la stadiul de celulă, în doar câteva luni acesta se transformă într-o fiinţă umană, completă, cu abilităţi extraordinare. Este incredibil! Așadar, eficacitatea educaţiei copilului încă din momentul conceperii nu poate fi negată. Mama e primul și cel mai apropiat învățător în viața nou-veniților în această lume.

Augustin Păunoiu

Sursa: ziarullumina.ro