23 februarie 2020 – Conferinţă preoţească în Protopopiatul Madrid-Est

În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, 23 februarie 2020, a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” – Coslada, întrunirea preoţilor Protopopiatului Madrid Est.

Au fost prezenţi preoţii protopopiatului, după cum urmează:

Pr. Adrian Pintea, din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Alcalá de Henares;

Pr. Ioan Ciprian Farcaş, din Parohia „Sfântul Apostol Andrei” – Arganda del Rey;

Pr. Marian Trăilă, din Parohia ,,Sf. Mc. Ciprian şi Sf. Mc. Iustina fecioara” – Azuqueca de Henares;

Pr. George Cimpoca, din Parohia “Sfântul Nectarie Taumaturgul” – Coslada; 

Pr. Sergiu Adrian Covaci, din Parohia „Întâmpinarea Domnului” – Mejorada del Campo;

Pr. Ștefan Șupeală, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Rivas Vaciamadrid;

Pr. Vadim Patrinica, din Parohia “Sf. Mare Mucenic Mercurie” – Vicalvaro;

Pr. Ioan Sebastian Hârţ, din Parohia „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” – Villarejo de Salvanés.

            După săvârşirea Paraclisului Maicii Domnului, a fost expusă, de către PC Preot Protoiereu, George Cimpoca, tema propusă pentru această întrunire: „Familia creştină astăzi, probleme pastorale şi sociale.       

Din expunerea temei, au fost semnalate, printre altele:

1. Căsnicia şi-a pierdut mult din sacralitate. Familiile sunt frecvent destrămate prin divorţ.

2. Semnificaţia tradiţională a ceremoniei nunţii s-a pierdut.

3. Un sporit dispreţ public arătat părinţilor şi oricărei autorităţi.

4. Înmulţirea delicvenţei juvenile şi a promiscuităţii.

5. Refuzul familiilor tradiţionale de a-şi asuma responsabilităţile ce le revin.

6. O tendinţă crescândă de acceptare a adulterului. Tolerarea fenomenului. Infidelitatea.

7. Interesul crescând faţă de perversiunile sexuale şi crimele cu substrat sexual. Răspândirea şi popularizarea acestora.

De aceea, este important să nu uităm că familia este cea mai elementară formă de organizare omenească şi prima şcoală a instruirii umane. Fiind prima comunitate de care se ataşează o persoană, cât şi prima autoritate sub care aceasta învaţă să trăiască, familia este cea care stabileşte valorile fundamentale ale unei societăţi.

Viitorul Bisericii, cât şi viitorul umanităţii, depind în mare măsură de părinţi şi de viaţa de familie pe care aceştia o întemeiază în căminele lor. Dacă familiile o duc bine şi Biserica o duce bine! De fapt, o trezire spirituală care să schimbe Biserica poate începe cu punerea la punct a familiei fiecăruia dintre noi. Cei căsătoriţi au potenţialul unui reviriment spiritual în Biserică. Dacă cei doi (soţul şi soţia) se leagă să promoveze o relaţie familială sănătoasă, spirituală (biblic), devotată Domnului şi Mântuitorului Hristos, atunci ne putem aştepta la o adevărată trezire care să străbată Biserica noastră.                                                                                                                             

A te căsători este uşor. A rămâne căsătorit este ceva mai dificil. Dar a fi fericit în căsnicie toată viaţa se numără printre cele mai rafinate arte.                                                                                          

Este prioritar să:

– aplicăm principiile biblice în relaţia dintre cei doi parteneri;

– ne ocupăm de conflictele maritale şi să le rezolvăm în mod biblic;

– trăim în familie într-o manieră plăcută Domnului, potrivit standardului Său de sfinţenie;

– ne creştem copiii în Domnul; să-i învăţăm să fie credincioşi.

Nu toţi copiii unor părinţi buni devin cetăţeni utili societăţii şi nici toţi urmaşii unor oameni răi, ajung rău. Totuşi, posibilitatea ca un copil să intre cu dreptul în viaţă este mai mare dacă el provine dintr-un cămin unde domneşte dragostea, unde Sfânta Scriptură este învăţată şi respectată. Atunci când tata şi mama trăiesc pentru Domnul, ei oferă un stimulent puternic copiilor de a alege o viaţă creştină. Exemplul părintesc este extrem de puternic. El influenţează fie în bine, fie în rău.

A doua parte a conferinţei a fost consacrată premierii celor 29 de familii cu peste trei copii din cele propuse de către preoţii slujitori din parohiile protopopiatului. Fiecăreia i-a fost oferită o Diplomă de apreciere, pentru merite deosebite în promovarea valorilor familiei tradiţionale creştine şi pentru efortul permanent de a le oferi copiilor un model de viaţă duhovnicească, o icoană a Maicii Domnului şi dulciuri.

Familiile sănătoase sunt un dar ceresc în învolburatele vremuri prin care ne este dat să trecem şi o sursă de inspiraţie pentru fiecare dintre noi. Unitatea, unicitatea şi sfinţenia Tainei Căsătoriei trebuie să devină permanent surse de reflecţie, de meditaţie în viaţa fiecărei familii, mai ales în familiile slujitorilor, a încheiat părintele protoiereu, mulţumind preoţilor şi doamnelor preotese prezenţi, precum şi familiilor de credincioşi.

Prezbitera Gina Cimpoca