– Istoric

Spania, cu denumirea oficială Regatul Spaniei, este o ţară mediteraneană cu o lungă tradiţie istorică şi culturală. Pentru vechii greci, reprezenta tărâmul unde creşteau merele de aur ale lui Hercule, pentru arabi, era întruchiparea raiului pe pământ, pentru mulţi scriitori era o arenă în care istoria oscila între fapte eroice şi tragedie. Spania a fost şi a rămas în ochii necunoscătorilor o ţară misterioasă. Cei mai cunoscuţi spanioli în întreaga lume sunt personaje fictive: Don Juan, Don Quijote şi Carmen. Fiestele, adică sărbătorile spaniole, sunt seducătoare, nu doar pentru caracterul lor exuberant, cât mai ales pentru exotismul lor cu influenţe din afara Europei.

Dintre toate aspectele pe care Spania le oferă astăzi, cel mai izbitor este “noua Spanie”: democratică, membră ambiţioasă a Uniunii Europene, o Spanie care doar în câteva decenii a devenit o importantă scenă de desfăşurare a evenimentelor istorice mondiale şi o mare consumatoare de informaţie şi cultură, ceea ce o face şi mai atractivă.

Bunăstarea economică, oferta foarte generoasă de locuri de muncă au atras şi atrag în continuare o bogată şi variată mână de lucru, în ciuda crizei economice mondiale,  în special din ţările în curs de dezvoltare, printre ele un loc fruntaş ocupându-l ţara noastră. Aşa se face că în mai toate zonele Spaniei poţi auzi vorbindu-se la tot pasul româneşte, în mai toate perimetrele economice sunt angajaţi români, preferaţi multora pentru felul în care îşi fac treaba.

Încet-încet s-au constituit comunităţi întregi de români care au solicitat, de multe ori imperios, un preot, un îndrumător sufletesc, aşa încât astăzi există înfiinţate peste 40 de parohii ortodoxe române în Spania şi alte câteva în Portugalia, ţară vecină, cu preoţi parohi sau slujitori, care încearcă, cu mijloacele pe care Diaspora le pune la dispoziţie, să răspundă nevoilor spirituale ale emigranţilor.

Aşa se face că pentru comunitatea românilor stabiliţi temporar sau definitiv în Coslada, care numără peste 16.000 de români (foarte „amestecaţi” din punct de vedere confesional, din care doar câteva mii sunt ortodocşi, marea majoritate aparţinând cultelor neoprotestante) a fost numit, în baza unui concurs, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscop şi Mitropolit al Mitropoliei pentru Europa Occidentală şi Meridională, începând cu data de 1 iunie 2007, un preot paroh, anume părintele iconom stavrofor George–Ovidiu CIMPOCA, până la acea dată consilier social–misionar în cadrul Episcopiei Dunării de Jos şi paroh al parohiei „Schimbarea la Faţă” din municipiul Galaţi.

Municipiul Coslada este situat geografic în estul Comunităţii de Madrid (formată din 179 de localităţi şi cu o populaţie imigrantă de peste 950.000 de persoane, provenite din 168 de ţări). Este un oraş întins pe 12 km2, cu o populaţie de peste 90.000 de locuitori, situat în zona unei mari câmpii, de pe valea râului Jarama, întins pe malul său drept, la 10 minute de Madrid şi de Aeroportul Internaţional Barajas.

Cu privire la originea Cosladei există numeroase interpretări. Este probabil să fie fundată de către romani, având în vedere semnificaţia etimologică a cuvântului Coslada: cos – piatrădur şi late – abundentextins.

Prima atestare documentară datează din secolul al VI–lea, fiind posterioară atestării oraşului Toledo. Din anul 713, când trupele lui Tarik au ajuns pe aceste tărâmuri urmărindu-i pe vizigoţii şi evreii care fugeau, după ce Toledo fusese cucerit, pentru a se refugia în Alcalá de Henares, şi până în 1083, pe vremea lui Alfonso al VI–lea, nu există informaţii despre Coslada.

În anul 1700 Coslada avea deja primărie proprie, dar nu se păstrează niciun document din cauza incendiului provocat de trupele austriece ale generalului Conde Starhenberg în retragerea lor din faţa armatei francezo – spaniolă, după înfrângerea din bătălia de la Villaviciosa, din 10 decembrie 1710. De asemenea, a fost arsă şi distrusă mare parte din localitate. Acest declin continuă: în anul 1785 în Coslada mai locuiau doar 64 de persoane, formând 6 familii.

Începând cu secolul al XIX–lea Coslada se dezvoltă. Ajunge să aibă 264 de locuitori în 1864, grupaţi în 66 de familii, pentru ca adevărata dezvoltare să se petreacă după 1950: 3.695 locuitori în 1960, 13.412 locuitori în 1970, 33.434 locuitori în 1975, 53.952 locuitori în 1980. Coslada are două sărbători locale: Fiestas Menores de San Isidro (Sărbătorile mici de Sfântul Isidro), în data de 15 mai şi Fiestas Mayores en honor de la Patrona de Coslada, Nuestra Señora del Amor Hermoso (Sărbătorile mari în cinstea protectoarei Cosladei, Maica Domnului a Frumoasei Iubiri), în al doilea sfârşit de săptămână al lunii iunie.

Cât priveşte prezenţa bisericii ortodoxe în această localitate, ea se datorează solicitării credincioşilor ortodocşi români emigranţi pentru a avea un preot slujitor pentru nevoile lor spirituale. Încercări de numire a altor slujitori au mai existat, însă ele nu s-au fructificat. Să spunem că deşi este una dintre cele cele mai vechi comunităţi de români, poate cea mai veche, timp de 17 ani nu a avut preot permanent.

Ocrotitorul spiritual al parohiei este Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, cu pomenirea la 9 noiembrie în fiecare an.

Încă de la întemeierea ei, comunitatea parohială s-a întrunit şi şi-a desfăşurat activităţile liturgice, catehetice, misionare şi culturale într-un spaţiu din imobilul parohiei catolice „Santa Cruz”, situată în Coslada, pe Calle Chile s/n. Însă, în timp, numărul credincioşilor coslădeni a crescut în privinţa frecvenţei la biserică, astfel încât s-a impus identificarea unui nou spaţiu, care să corespundă cât de cât nevoilor liturgice şi misionare.

Spre deosebire de alte localităţi ale Spaniei, Coslada s-a dezvoltat relativ recent, aşa se explică faptul că toate cele nouă biserici catolice sunt construcţii noi, care nu dispun de spaţii mari care să poată fi oferite spre slujire. Pentru început, însă, spaţiul din biserica catolică “Santa Cruz” a fost extraordinar de util, pentru că ne-a permis să ne constituim şi să ne închegăm ca şi comunitate, încât ulterior să fim în măsură să ne susţinem singuri activităţile.

Ne bucurăm şi mulţumim că Dumnezeu a rânduit să ne întâlnim şi să ne rugăm, începând cu iunie 2009, într-un spaţiu nou, care este mult mai generos, exact de ceea ce aveam nevoie.

Adaptarea, înfrumuseţarea şi înzestrarea noului loc de slujire a fost posibilă cu sprijinul credincioşilor, care au fost aproape de nevoile parohiei încă de la constituirea ei. Adăugăm şi susţinerea de care ne-am bucurat de la început din partea Primăriei Coslada şi a Departamentului de Emigraţie.

Românii din Coslada, mulţi dintre ei stabiliţi aici imediat după 1990, provin din diverse zone ale ţării, în special din Alexandria, Teleorman, din zona Olteniei, a Moldovei, a Maramureşului şi un număr restrâns de ardeleni. Marea majoritate vine din mediul rural, cu obiceiuri şi tradiţii specifice zonelor din care provin.

Misiunea printre românii ortodocşi de aici înseamnă a fi martor … cu viaţa proprie, trăind în plinătate ceea ce am experimentat şi am văzut cu ochii noştri. Trăind primii ceea ce credem şi predicăm. Misiunea noastră aici înseamnă a promova binele, viaţa, dreptatea şi valorile creştine. Înseamnă a lupta împotriva oricărei forme de rău din noi (eul nostru, timpurile noastre, locul nostru, proiectele noastre) şi din afara noastră. Cu răbdare şi perseverenţă, învingând chiar şi riscul de a ne compromite imaginea. Evanghelia, misiunea ne provoacă mereu. Nu putem sta niciodată neutri sau calzi. O credinţă concretă în faţa lumii provoacă şi nu lasă în pace pe cel care trăieşte „adormit”. Ea denunţă toate realităţile şi atitudinile care nu sunt umane. Cu orice preţ! Misiune înseamnă a fi profeţi în confruntările cu nedreptatea lumii.

Misiunea înseamnă, apoi, slujire. Adică, nu a da ceea ce e la suprafaţă, în sens social, nu atitudinea paternalistă a celui care ajută fără a conduce spre o schimbare. A sluji însemnă a ne dedica în mod total persoanelor, liberându-le şi ajutându-le să crească duhovniceşte. Înseamnă a cunoaşte şi a asuma lucrurile juste pentru care luptă oamenii. Înseamnă a ne dedica în sprijinul lor. A ne dedica în mod total persoanelor, stându-le aproape. Dacă a se servi (în sensul de a se folosi) de alţii este principiul oricărei sclavii în rău, a sluji pe alţii este principiul însuşi al eliberării. Când ai înţeles că eşti iubit de Dumnezeu, nu poţi face altceva decât să iubeşti.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei al Spaniei şi Portugaliei, au fost iniţiate şi desfăşurate o serie de activităţi, precum:

• Organizarea de seri duhovniceşti, cu vizionarea de filme documentare şi artistice cu teme duhovniceşti, aghiografice şi biblice (ex.: Pe urmele Sfântului Nectarie în EghinaNe vorbeşte părintele CleopaCuvinte duhovniceşti de la părinţii Arsenie Papacioc, Teofil Părăian, Rafail Noica etc,OstrovViaţa Sfântului DimitrieViaţa Sfântului GheorgheCălătorie în Ţara Sfântă);

• Organizarea conferinţei „Să mărturisim Ortodoxia, gândind şi trăind frumos!”, cu participarea părintelelui arhimandrit Teofil Părăian şi a părintelui Ilarion Urs de la mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta);

• Campanie anti-avort: „Avortul = soluţie de moment, consecinţe de durată”, “Avortul-rana de moarte a iubirii”, “Avortul înseamnă ucidere”, ocazie cu care s-au împărţit peste 4.000 de pliante tematice;

• Campanie de donare de sânge: „Dă o şansă vieţii!”, având ca partener Crucea Roşie – Spania, în urma căreia au devenit donatori permanenţi zeci de credincioşi ai parohiei;

• Organizarea expoziţiei de fotografie „Coslada – Ortodoxia românească în imagini”;

• Participarea la întruniri pe teme privind promovarea luptei anti-drog în rândul tinerilor emigranţi şi a violenţei domestice, precum şi susţinerea programului Coslada-limpia, toate  organizate de Departamentul de emigraţie al Primăriei Coslada, în colaborare cu diverse ONG-uri;

• Susţinerea de cuvinte de învăţătură şi cateheze pe aceste teme sociale şi pe alte teme de actualitate, organizarea de activităţi pentru copii cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului şi a Naşterii Domnului, organizarea de activităţi pentru doamnele din parohie, cu ocazia Bunei-Vestiri şi a Duminicii Mironosiţelor;

• Organizarea de activităţi culturale, precum lansarea cărţii „Spania – Trei milenii de istorie” a cunoscutului autor Antonio Domínguez Ortiz, în traducerea domnului Gheorghe Vinţan, a spectacolului de colinde „Deschide uşa, creştine!”, cu participarea domnului Ştefan Hruşcă;

• Pregătirea vizitei P.F Patriarh Daniel în parohia Coslada (17 aprilie 2010);

• Iniţierea campaniei de ajutorare a sinistraţilordin România „Fii solidar”;

• Organizarea unui pelerinaj în Grecia (25 mai-2 iunie 2010);

• Organizarea unui pelerinaj în Egipt (28 septembrie-10 octombrie 2010);

• Organizarea programului „Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu!” – la început de an şcolar;

• Organizarea serbărilor de Crăciun: “Hristos S-a născut, bucuraţi-vă!”;

• Iniţierea de diplome, precum: Diploma de ctitor, Diploma de donator, Diploma „Apostolatul faptei credincioase” pentru recompensarea lucrărilor ctitoriceşti în parohie;

• Primirea unei părticele din sfintele moaşte ale Sf. Nectarie Taumaturgul;

• Alcătuirea şi administrarea paginii parohiale de web:www.sfnectariecoslada.ro.

Pentru nevoile misionare ale credincioşilor au fost întocmite:

• o foaie parohială lunară, numită „Lumina din Cuvânt”, care a apărut doar în două numere;

• buletinul parohial săptămânal;

• pliante în limbile română şi spaniolă despre: Taina Sfântului Botez, Taina Sfintei Cununii, Sfânta Taină a Spovedaniei, Îndrumarul de spovedanie, parastasul, sfeştania, în care, pe lângă aspectele privind semnificaţia tainei, au fost inserate şi aspectele practice.

• pliant de prezentare a parohiei în limbile română şi spaniolă;

• broşură de prezentare a Bisericii Ortodoxe: „Biserica Ortodoxă, câteva aspecte ale creştinismului bizantin”;

• tipărirea şi lansarea a trei broşuri: „Viaţa şi acatistul Sfântului Nectarie Taumaturgul” şi „Parohia Sf. Nectarie Taumaturgul – Coslada, 2007-2009”, “Activitatea misionară 2011” în ediţie bilingvă, română şi spaniolă;

Şcoala Parohială „Sfinţii Martiri Brâncoveni”

Un proiect care funcţionează din 2008 este Şcoala Parohială „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, care în acest moment numără 35 de copii, grupaţi pe trei categorii de vârstă. Coordonatorul şcolii parohiale este dna preoteasă, prof. Gina Cimpoca. Programul şcolii este în ziua de sâmbătă a fiecărei săptămâni, iar în cadrul orelor de curs avem predarea cunoştinţelor elementare de catehism, limba şi literatura română, istoria românilor şi geografia României. Anual, cel mai silitor absolvent primeşte o bursă de 500 de EUR, iar primii trei elevi, în ordinea performanţelor şcolare, din fiecare grupă, beneficiază de tabără gratuită. Între activităţile extraşcolare sunt organizate excursii, participări la diverse activităţi comunitare şi parohiale.

Şcoala catehetică parohială „Cuvântul care zideşte” pentru adulţi

Începând cu ziua de duminică, 4 iulie 2010, în cadrul Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada (Madrid) au început cursurile Şcolii catehetice parohiale „CUVÂNTUL CARE ZIDEŞTE” pentru adulţi.
Cursurile se susţin în fiecare duminică, după-amiază, începând cu orele 18.00 şi sunt precedate de slujba Paraclisului Maicii Domnului.
În principal se urmăreşte prin desfăşurarea acestor cursuri însuşirea, de către participanţi, a cunoştinţelor elementare privind învăţătura de credinţă creştin-ortodoxă, educarea şi corectarea comportamentului moral prin cunoaşterea catehismului şi deprinderea practicării rugăciunii, a rânduielilor şi tradiţiilor specifice Bisericii Ortodoxe. La aceste cursuri sunt înscrise 50 de persoane.

Personalităţi care au vizitat biserica parohială:

† Preafericitul Părinte Patriarh Daniel;

† ÎPS Policarp, Arhiepiscop şi Mitropolit grec al Spaniei şi Portugaliei;

† ÎPS Iosif, Arhiepiscop şi Mitropolit al Europei Occidentale şi Meridionale;

† ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Alba-Iuliei;

† Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei,

† Preasfinţitul Timotei, Episcop al Spaniei şi Portugaliei;

† Preasfinţitul Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale;

P.c. preot Mihai Solomon, Girona (Spania);

P. Cuv. Arhimandrit Hristodoulos – Volos (Grecia);

P. Cuv. Arhimandrit Teofil Părăian, Mănăstirea Sâmbătă;

P. Cuv. Arhimandrit Ilarion Urs, Mănăstirea Sâmbătă;

Dl Adrian Lemeni, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor;

Dl Eugen Tomac,  secretar de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni;

Ştefan Hruşcă, interpret de muzică uşoară;

Ángel Viveros Gutiérrez, primarul municipiului Coslada;

Rosario Arroyo Lázaro, consilier de imigraţie în cadrul Primăriei Coslada;

Agustín González Plasencia, directorul Departamentului de imigraţie – Coslada;

Carlos Iglesias, regizor;

Miguel Fonda Ştefănescu, preşedinte FEDROM;

Gelu Vlaşin, poet.