Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania)
Parroquia “San Nectario el Taumaturgo”-Coslada/Romanian Orthodox Parish "St. Nectarios, the Healer"-Coslada

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

Parohia "Sf. Nectarie Taumaturgul" - Coslada, Spania

Parroquia "San Nectario, El Taumaturgo" - Coslada

Romanian Orthodox Parish "St. Nectarios, The Healer" - Coslada

  • Prima pagina
  • Episcopul locului
  • Istoricul parohiei
  • Viaţa Sfântului Nectarie
  • Taine și ierurgii
    • Botezul
    • Cununia
    • Îndrumar de spovedanie
    • Parastasul
    • Spovedania
  • Familia preotului
  • Şcoala parohială
  • Programul liturgic
  • Contact
  • Español
28 ianuarie 2014

Islamul și lumea creștină, o relație complicată

admin_nec Uncategorized

AsanestiEuropa Creștină a Evului Mediu n-a fost cu totul ostilă Islamului, așa cum am crede. Au existat inițiative ale unor savanți europeni de a depăși ostilitatea și de a cunoaște mai bine această lume, atât de străină lor, cu care erau în conflict de sute de ani. De cealaltă parte, Islamul s-a închis în sine.

În 1396, o armată cruciată, poate cea mai mare strânsă vreodată, a pornit, sub conducerea Regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei, spre Sud-Estul Europei pentru a opri avansul turcilor otomani spre centrul continentului. Ruta cruciaților a urmat cursul Dunării către Balcani. În nordul Bulgariei de azi s-a purtat lupta pentru orașul Nicopole, important din punct de vedere strategic. Acolo, cruciații au fost surprinși de o forță otomană numeroasă și au fost învinși. Cea mai ambițioasă expediție cruciată a Evului Mediu Târziu s-a sfârșit cu o înfrângere umilitoare.

Diplomatul provensal Honorat Bouvet a scris ulterior despre tragedia de la Nicopole. Potrivit acestuia, lipsurile morale ale creștinătății l-au supărat pe Dumnezeu, acesta pedepsindu-i pe creștini prin catastrofa din 1396. Ideea nu era nouă. Clericii moraliști găseau aceleași motive pentru eșecurile cruciadelor  de trei secole încoace. Noutatea la Bouvet a constat în faptul că cel care a pus acest diagnostic nu era creștin, ci musulman, iar diagnosticul său a luat forma unei comparații între societatea creștină și cea musulmană, în favoarea celei din urmă. Spre exemplu, spune Bouvet: creștinii s-au lăsat atrași într-o autoindulgență, în timp ce musulmanii au fost educați prin austeritate. Ne poate părea ciudat că Bouvet, ca un om care se învârtea în cercurile cruciaților, era atât de binevoitor față de musulmani. Existau deci, în Evul Mediu Târziu, și alte opinii ale europenilor față de Islam, nu atât de ostile precum am crede. Diversitatea și modernitatea acestor opnii este surprinzătoare.

Pentru primele cinci secole de la cea mai timpurie și traumatizantă întâlnire dintre lumea creștină și Islam (din a doua jumătate a secolului al VII-lea), atitudinea creștinilor față de Islam a fost dominată de ignoranță, înțelegere lacunară, ostilitate și frică. Din acest amalgam de sentimente și atitudini, și din alte impulsuri intestine specifice occidentului creștin, s-au născut cruciadele. Un succes relativ, cucerirea Ierusalimului din 1099 a fost urmată de un șir de eșecuri. Deși speranțele rămâneau mari și impulsul cruciat se bucura încă de apreciere în rândul occidentalilor, trebuie să fi fost clar pentru observatorii raționali, cu mult înainte de Nicopole, că Locurile Sfinte nu vor fi niciodată recucerite.

Punți de legătură

Astfel, a apărut o altă modalitate de abordare a problemei: misionarismul, sau încercarea pacifistă de a-i converti pe musulmani la creștinism. Născându-se din reforma bisericească din secolul al XII-lea, această idee a fost cultivată cu precădere în Spania, unde reconquista teritoriilor aflate sub dominația Islamului era o prioritate a principatelor iberice. Procesul a adus numeroși musulmani la creștinism, însă problemele specifice unei societăți multiculturale au rămas acute. Ramón Lull (1232-1315), originar din Majorca, a fost un cavaler, poet, mistic, călător, autor a peste 200 de opere. Lull a învățat limba arabă, a înființat o școală pentru pregătirea misionarilor, iar la conciliul de la Viena din 1311 i-a convins pe clericii adunați acolo să fondeze școli la univeritățile din Paris, Oxford, Bologna și Salamanca, unde să fie studiată nu doar limba arabă, ci și istoria, teologia și filosofia islamului. Lull a murit predicând această idee de cunoaștere reciprocă a cele două lumi, fiind ucis în Tunisia în timp ce încerca să-i învețe pe localnici despre Evanghelii.

La prima vedere, aceste inițiative de secol XIII nu erau cu totul noi și fără precedent. Cândva în anii 1140, un abate de la Cluny a luat inițiativa primei traduceri a Coranului în latină. Motivul lui era însă mai degrabă de ordin polemic: Coranul trebuia tradus nu pentru a fi studiat, ci pentru a fi combătut. Un secol mai târziu atmosfera s-a mai relaxat. Creștinătatea occidentală căpătase acces, prin intermediul traducerilor din arabă în latină, la multe lucrări științifice și filosofice despre lumea islamică. Nevoia de a studia cultura Islamului – în beneficiul misionarilor – a dus la cunoașterea mai amănunțită a credinței musulmane. Privită în mod tradițional ca o formă deviantă a creștinismului, o erezie ce poate fi combătută, Islamul a început să fie privit ca o religie în toate drepturile sale. Conștientizarea, cu timpul, a noțiunii de pluralitate a religiilor a reprezentat o dezvoltare majoră în cultura occidentală. Nu e o coincidență că în acea epocă – circa 1250-1320 – au început misiunile către lumea mongolă și călătoria lui Marco Polo spre China, misiuni ce au dechis ochii Europei față de diferitele culturi și popoare ale lumii.

Inițiativele intelectuale ale lui Lull și contemporanilor săi au eșuat, dar moștenirea spirituală a lui Lull poate fi identificată două secole mai târziu la două personaje. Juan de Segovia a fost un alt spaniol, profesor de teologie la Salamanca. El a fost trimis de universitatea sa pentru a o reprezenta la conciliul de la Basel, desfășurat între 1433 și 1449. El dorea revitalizarea studiului academic al Islamului, iar în acest scop a editat o nouă versiune, trilingvă, a Coranului,: arabă, latină și castiliană. El spera că, pe baza unor noi studii, intelectualii creștini vor dori să inițieze un dialog constructiv cu omologii musulmani. Forumul pentru aceste schimburi culturale urma să fie o conferință academică. Spaniolul dorea identificarea unor puncte de legătură între creștinătate și lumea musulmană, nu a diferențelor.

Contemporanul său, Nicolas de Cusa a mers chiar și mai departe în această direcție. În lucrarea sa, Cribratio Alcorani (Cernerea Coranului), el argumentează că în urma unei analize în spirit potrivit a Coranului se va descoperi că acesta e compatibil cu învățăturile din Noul Testament. Dincolo de discrepanțe și divergențe, există o bază comună. În altă operă, Nicolas devine și mai îndrâzneț. Argumentul lucrării Docta Ignorantia este că adevărul suprem este inaccesibil intelectului uman; înțelepciunea constă în recunoașterea ignoranței, în timp ce adevărul poate fi înțeles doar printr-o intuiție mistică. El s-a apropiat de idea că există mai multe feluri de a ajunge la Dumnezeu, independente de confesiune. Dacă un mistic creștin îl putea găsi pe Dumnezeu, de ce nu o putea face și un sufist musulman?

Uitându-ne la reacțiile creștinilor față de Islam la finele Evului Mediu, putem discerne o varietate de atitudini față de problema care în Spania era numită convivencia, coexistența a două comunități diferite. În practică, această coexistență era fragilă, marcată de prejudicii instituționale și sociale, punctată uneori de violențe. Existau totuși persoane care căutau alternative constructive la confruntări, mijloace pașnice de rezolvare a conflictelor. Aceste experimente medievale au contribuit la conturarea modalităților în care Europa înțelegea și se raporta la celelalte culturi.

Pe de altă parte, lumea islamică avea o poziție cu totul diferită. Călătorii și savanții acestei lumi nu erau interesați (în general; există și excepții) de creștinătate. Să luăm două exemple. Ibn Battuta a fost unul dintre cei mai activi călători din istorie. Timp de treizeci de ani a călătorit aproape încontinuu. Din Nordul Africii a pornit în pelerinaj către Mecca, unde merge de patru ori. A fost în vest, spre Atlantic, spre est în China și Insula Java, în sud spre Cornul Africii, până dincolo de Sahara în Mali. Jurnalele călătoriilor sale au dat cinci volume de însemnări. Dar se pare că niciodată nu i-a trecut prin minte să viziteze Europa creștină.

(Ruta lui Ibn Battuta)

Ibn Khaldun, alt nord-african, a avut o carieră impresionantă ca birocrat, diplomat și judecător, însă el a rămas cunoscut posterității pentru scrierile sale. Ca istoric, a dat dovadă de inteligență și de o perspectivă originală. Marea sa contribuție constă în accentul pe care l-a pus pe ceea ce am numi astăzi ”cauze de mediu”: el susținea că habitatul are efecte asupra culturilor și asupra oamenilor ce trăiesc într-un anumit habitat. El a distins diferite tipare în istorie, identificând o serie de legi ce guvernează dezvoltarea socială din societățile cu caracter similar, dar depărtate în timp și spațiu. Ideile lui Ibn Khaldun au fost provocatoare, dar ele erau limitate la lumea islamică, la o singură civilizație. La un moment dat, el spune că a auzit zvonuri potrivit cărora filosofia și științele înfloreau în Europa Creștină, ”dar Dumnezeu știe ce se întâmplă prin acele părți.” Nici el, nici Ibn Battuta nu erau deloc interesați de occidentul creștin.

Dacă acești observatori ar fi aruncat o privire asupra lumii creștine, ar fi descoperit că ar avea multe de aflat. Iar atunci când Europa și-a extins influența, în secolele XVI-XVII, asupra lumii musulmane, aceasta a fost luată prin surprindere, fapt cu consecințe destul de nefericite. De ce Islamul, înainte atât de receptiv la cultura elenistică, persană și indiană, s-a închis în fața evoluțiilor tehnologice, mercantile și politice ce au transformat Europa Occidentală pe parcursul secolelor XII-XVI? Ar fi avut mult mai multe de câștigat.

Andreea Lupşor

Sursa: historia.ro

Vechii europeni aveau pielea închisă şi ochii albaştri Proasta folosire a inteligenţei – Andrei Pleşu

Articole pe același subiect

Încheierea cursurilor școlii parohiale 2022-2023

Uncategorized

Încheierea cursurilor școlii parohiale 2022-2023

7CC11200-79BB-47A8-82BB-6F9C483B3B68

Uncategorized

Despre simplitate

8AB04C7F-AC83-409D-8D87-741A55226B8C

Parohie, Uncategorized

Icoana Vimatarissa în comunitatea noastră!

Moaștele Sf. Nectarie
în biserica din Coslada


Moaștele Sf. Martiri din Hozeva
în biserica din Coslada




Moaștele Sf. Epictet și Astion
în biserica din Coslada




Tipărite în parohie

Statististici


free counters

Blogroll

  • Iconografo
  • Kalomiros.blogspot.com.es
  • L'atelier Saint Jean Damascene
  • L'Institut Saint-Serge
  • Mitropolia greaca Madrid
  • Monasterio virtual
  • Noi în Spania
  • Occidentul românesc
  • Paso a paso en la Ortodoxia
  • Pro Ortodoxia

Atitudine ortodoxă

  • Fericiţi cei prigoniţi
  • Laurenţiu Dumitru
  • ProVita
  • ProVita Craiova
  • Rafael Udrişte
  • Război întru Cuvânt
  • Razvan Codrescu
  • Savatie Baştovoi
  • Sceptik
  • Viaţa la ţară

Resurse ortodoxe

  • Biblia ortodoxă
  • Biblioteca (ortodoxie.3x.ro)
  • Biblioteca mănăstirii Săraca
  • Biblioteca teologică digitală
  • Biblioteca viostil
  • Coleţia de paterice
  • Doxologia
  • Enciclopedia ortodoxă
  • Harta mănăstirilor
  • Mărturisitor ortodox
  • Materiale provita
  • OrtodoxMedia
  • Servicios y Oraciones
  • Sfaturi ortodoxe
  • Sinaxarul (audio)
  • Tâlcuirea Psaltirii
  • Tezaurul ortodox
  • Vieţile sfinţilor

Femeia şi mama ortodoxă

  • Casa părintească
  • Dăruind vei dobândi
  • Din pridvor
  • Femeia creştină
  • Gândeşte frumos
  • Hristos împărtăşit copiilor
  • La pieptul mamei
  • Orthodox education
  • Picuri de rouă
  • Un colţişor de rai

Utile

  • athoscollection.ro
  • bluartdesign.bizoo.ro
  • icoaneortodoxe.com.ro
  • Însemne ortodoxe
  • magazinortodox.ro
  • skiadopoulosbros.gr
  • vesminte-mithra.ro
  • vesmintepreotesti-iasi.ro
  • www.amro.ro
  • www.art-mobirel.ro
  • www.artborder.gr
  • www.arttiffany.ro
  • www.bingbeng.ro
  • www.brodart.ro
  • www.churchitems.gr
  • www.clopote.md
  • www.clopote.ro
  • www.clopoteblotor.ro
  • www.cusutsibrodat.ro
  • www.dimbales.com
  • www.dixibijou.ro
  • www.evagelidisilias.gr
  • www.gallerybyzantium.com
  • www.geritrading.ro
  • www.ierorafeio.gr
  • www.iletrade.ro
  • www.jianuart.ro
  • www.landau.ro
  • www.lidar.ro
  • www.marmovest.ro
  • www.maryhit.com
  • www.mobilier-biserici.ro
  • www.msfc.ro
  • www.orthodoxmall.eu
  • www.pantex.ro
  • www.profiart.ro
  • www.reinvierea.ro
  • www.studio-vitralii.ro
  • www.stzosima.com
  • www.tarobrod.ro
  • www.textor-textiles.ro
  • www.textor.ro
  • www.theiconart.gr
  • www.ttc-stoffe.ro
  • www.vesminte.com
  • www.vesminte.ro
  • www.vesmintepreotesti.com
  • www.vesnavestments.com
  • www.xaxiras.com

Caută în site

Categorii articole

  • Album foto
  • Antiecumenism
  • Anunțuri
  • Articole și resurse în limba spaniolă
  • Atitudine
  • Audio
  • Cântări
  • Cărţi
  • Din Spania
  • Duhovnicești
  • Organizare
  • Parohie
  • Predici la Duminici și Sărbători
  • Program
  • Provita
  • Sfântul Nectarie
  • Știri și evenimente
  • Uncategorized
  • Viața parohiei
  • Video
  • Viețile Sfinților

Adresa parohiei şi programul liturgic

Adresa: Coslada, Calle del Ferrocarril 21-23

Programul liturgic săptămânal:

Luni:
09.00 – Paraclisul MD Prodromiţa.

Marţi:
09.00 – Paraclisul Sf. Ioan Botezătorul.

Miercuri:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Sf. Nectarie;
10.00 – Taina Spovedaniei.

Joi:
09.00 – Paraclisul Sf. Ioan Rusul

Vineri:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Maicii Domnului;
10.00 – Taina Spovedaniei.

Sâmbătă:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Sf. Mucenic Gheorghe;
10.00 – Taina Spovedaniei.
15.30 – Taina Spovedaniei şi Vecernia.

Duminică:
08.30 – Sfânta Liturghie.

În zilele praznicelor împărăteşti sau de pomenire a sfinţilor din timpul săptămânii, Sfânta Liturghie se săvârşeşte dimineaţa, potrivit programului anunţat în duminica dinaintea sărbătorii.

Paroh, Pr. George Cimpoca

Telefon: 677. 275. 236

Arhiva articolelor

  • septembrie 2023 (11)
  • august 2023 (2)
  • iulie 2023 (6)
  • iunie 2023 (14)
  • mai 2023 (3)
  • aprilie 2023 (15)
  • martie 2023 (28)
  • februarie 2023 (22)
  • ianuarie 2023 (14)
  • decembrie 2022 (4)
  • noiembrie 2022 (4)
  • octombrie 2022 (18)
  • septembrie 2022 (8)
  • august 2022 (8)
  • iulie 2022 (11)
  • iunie 2022 (3)
  • mai 2022 (9)
  • aprilie 2022 (6)
  • martie 2022 (7)
  • februarie 2022 (17)
  • ianuarie 2022 (21)
  • decembrie 2021 (30)
  • noiembrie 2021 (33)
  • octombrie 2021 (23)
  • septembrie 2021 (18)
  • august 2021 (31)
  • iulie 2021 (25)
  • iunie 2021 (16)
  • mai 2021 (34)
  • aprilie 2021 (23)
  • martie 2021 (42)
  • februarie 2021 (34)
  • ianuarie 2021 (23)
  • decembrie 2020 (39)
  • noiembrie 2020 (19)
  • octombrie 2020 (18)
  • septembrie 2020 (19)
  • august 2020 (30)
  • iulie 2020 (38)
  • iunie 2020 (41)
  • mai 2020 (12)
  • aprilie 2020 (37)
  • martie 2020 (25)
  • februarie 2020 (24)
  • ianuarie 2020 (28)
  • decembrie 2019 (28)
  • noiembrie 2019 (32)
  • octombrie 2019 (37)
  • septembrie 2019 (35)
  • august 2019 (19)
  • iulie 2019 (20)
  • iunie 2019 (37)
  • mai 2019 (53)
  • aprilie 2019 (38)
  • martie 2019 (31)
  • februarie 2019 (43)
  • ianuarie 2019 (56)
  • decembrie 2018 (37)
  • noiembrie 2018 (36)
  • octombrie 2018 (25)
  • septembrie 2018 (31)
  • august 2018 (13)
  • iulie 2018 (43)
  • iunie 2018 (49)
  • mai 2018 (58)
  • aprilie 2018 (72)
  • martie 2018 (77)
  • februarie 2018 (67)
  • ianuarie 2018 (77)
  • decembrie 2017 (45)
  • noiembrie 2017 (41)
  • octombrie 2017 (76)
  • septembrie 2017 (64)
  • august 2017 (50)
  • iulie 2017 (96)
  • iunie 2017 (50)
  • mai 2017 (38)
  • aprilie 2017 (58)
  • martie 2017 (72)
  • februarie 2017 (43)
  • ianuarie 2017 (39)
  • decembrie 2016 (52)
  • noiembrie 2016 (38)
  • octombrie 2016 (60)
  • septembrie 2016 (66)
  • august 2016 (33)
  • iulie 2016 (33)
  • iunie 2016 (66)
  • mai 2016 (62)
  • aprilie 2016 (56)
  • martie 2016 (52)
  • februarie 2016 (59)
  • ianuarie 2016 (58)
  • decembrie 2015 (53)
  • noiembrie 2015 (35)
  • octombrie 2015 (62)
  • septembrie 2015 (40)
  • august 2015 (76)
  • iulie 2015 (77)
  • iunie 2015 (69)
  • mai 2015 (77)
  • aprilie 2015 (72)
  • martie 2015 (118)
  • februarie 2015 (108)
  • ianuarie 2015 (72)
  • decembrie 2014 (62)
  • noiembrie 2014 (76)
  • octombrie 2014 (87)
  • septembrie 2014 (109)
  • august 2014 (94)
  • iulie 2014 (66)
  • iunie 2014 (103)
  • mai 2014 (110)
  • aprilie 2014 (104)
  • martie 2014 (149)
  • februarie 2014 (99)
  • ianuarie 2014 (128)
  • decembrie 2013 (113)
  • noiembrie 2013 (85)
  • octombrie 2013 (103)
  • septembrie 2013 (152)
  • august 2013 (128)
  • iulie 2013 (113)
  • iunie 2013 (79)
  • mai 2013 (53)
  • aprilie 2013 (51)
  • martie 2013 (53)
  • februarie 2013 (76)
  • ianuarie 2013 (81)
  • decembrie 2012 (53)
  • noiembrie 2012 (50)
  • octombrie 2012 (76)
  • septembrie 2012 (45)
  • august 2012 (53)
  • iulie 2012 (50)
  • iunie 2012 (46)
  • mai 2012 (70)
  • aprilie 2012 (38)
  • martie 2012 (52)
  • februarie 2012 (60)
  • ianuarie 2012 (64)
  • decembrie 2011 (66)
  • noiembrie 2011 (49)
  • octombrie 2011 (64)
  • septembrie 2011 (60)
  • august 2011 (64)
  • iulie 2011 (54)
  • iunie 2011 (52)
  • mai 2011 (49)
  • aprilie 2011 (31)
  • martie 2011 (42)
  • februarie 2011 (44)
  • ianuarie 2011 (41)
  • decembrie 2010 (42)
  • noiembrie 2010 (46)
  • octombrie 2010 (43)
  • septembrie 2010 (44)
  • august 2010 (46)
  • iulie 2010 (37)
  • iunie 2010 (62)
  • mai 2010 (34)
  • aprilie 2010 (28)
  • martie 2010 (35)
  • februarie 2010 (54)
  • ianuarie 2010 (49)
  • decembrie 2009 (59)
  • noiembrie 2009 (60)
  • octombrie 2009 (70)
  • septembrie 2009 (69)
  • august 2009 (55)
  • iulie 2009 (51)
  • iunie 2009 (62)
  • mai 2009 (49)
  • aprilie 2009 (30)
  • martie 2009 (13)
  • februarie 2009 (35)
  • ianuarie 2009 (38)
  • decembrie 2008 (24)
  • noiembrie 2008 (9)
  • octombrie 2008 (7)
Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania)
  • Prima pagina
  • Episcopul locului
  • Istoricul parohiei
  • Viaţa Sfântului Nectarie
  • Taine și ierurgii
    • Botezul
    • Cununia
    • Îndrumar de spovedanie
    • Parastasul
    • Spovedania
  • Familia preotului
  • Şcoala parohială
  • Programul liturgic
  • Contact
  • Español
Adresa bisericii parohiale: Calle del Ferrocarril
nr. 21-23, Coslada
Telefon: 0034.677 275 236