24 decembrie 2016 – Ajunul Naşterii Domnului
Ajunul marii sărbători a Nașterii Domnului este o zi deosebită pentru credincioșii creștini ortodocși. Ultima zi a Postului Crăciunului este zi de post mai aspru decât celelalte zile, deoarece se ajunează până la ceasul al IX-lea, când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert amestecat cu fructe și miere în amintirea postului profetului Daniel și al celor trei tineri din Babilon, sau turte însiropate, cu nucă şi mirodenii, numite scutecele Mântuitorului.
În unele părți se ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nașterea Domnului. Această ajunare amintește totodată de Postul ținut mai odinioară de catehumeni, care în seara acestei zile primeau botezul creștin și apoi prima împărtășire, la liturghia săvârșită atunci în acest scop.
De asemenea, anul acesta, potrivit rânduielilor tipiconale, în ziua Ajunului Naşterii Domnului Iisus Hristos se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, pentru că ajunul cade sâmbăta, iar în ziua sărbătorii Naşterii Domnului se săvârşeşte Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.