După Franţa, lupta pentru legalizarea căsătoriilor gay atinge apogeul în Marea Britanie. Apelul lui Cameron pentru laburişti

La doar câteva zile după ce Franţa a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, planul similar din Marea Britanie se loveşte de un nou obstacol şi accentuează criza politică din această ţară. „Numărul 10 le cere laburiştilor să salveze legea căsătoriei homosexuale”, titrează azi The Guardian pe prima pagină a ediţiei print.

Apelul lui Cameron pentru laburişti vine în contextul temerilor că aceştia vor coaliza cu o parte dintre conservatori, votând în favoarea unui amendament care ar extinde şi la cuplurile heterosexuale legea actuală, referitor la permiterea unor parteneriate civile pentru cuplurile homosexuale.

O astfel de extindere ar bloca practic legalizarea căsătoriilor gay preţ de doi ani şi ar însemna costuri de încă 4,7 miliarde de euro pentru contribuabilul britanic.

Controversatul proiect de lege privind căsătoria a fost dezbătut şi aprobat de Parlament în februarie. El urmează să fie dezbătut acum şi în Camera Lorzilor (camera superioară, n.red.), după care se va întoarce în Camera Comunelor.

Primele căsătorii din Franţa între persoane de acelaşi sex vor avea loc în luna iunie, după cinci luni de lupte politice şi manifestaţii de stradă.

sursa: gandul.info