Confiscarea copiilor

Cotidianul EVZ ne informeaza cu netarmurita incredere in conducerea noastra de partid si de stat ca: Autoritatile lucreaza la legiferarea programelor de educare a parintilor.” Sub titlul „Romanii invata meseria de parinte”, aflam ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) impreuna cu guvernul Boc lucreaza la o lege care prevede infiintarea a „zeci de centre cu sute de educatori parentali” care ii vor invata pe romani cum sa isi creasca si educe copiii.

Vizati sunt atat cei „care au antecedente in abuzul copiilor” cat si „cei care vor sa fie parinti mai buni”. „Pentru parintii predispusi la abuzuri asupra copiilor, cursurile de educatie parentala vor fi obligatorii”, ne asigura oficialii ANPDC. Parintii vor putea fi scoliti atat la domiciliu cat si in „cabinetul educatorului parental” si vor primi teme pentru acasa. Pedagogia care sta la baza acestor cursuri, ne explica unul din „specialisti”, e bazata pe un „model american”: „Acolo, astfel de cursuri au o traditie de 30 de ani. Ii invatam pe parinti sa nu construiasca educatia copilului pe interdictii, pentru ca cercetarile arata ca creierul uman, cel putin al copilului, nu reactioneaza la negatie.”

[…]

Acum cativa ani, cand am scris despre declinul familiei romanesti, despre faptul ca se sinucid copiii de dorul mamelor plecate la munci de mizerie in Europa de Vest, un smurf neoliberal mi-a raspuns ca asta e „darul libertatii”. Smurful neoliberal cu pricina e in colegiul Institutului de Studii Populare, think-tankul de „centru-dreapta” al PDL, partidul responsabil pentru aceste proiecte legislative care impovareaza bugetul, contribuie la proliferarea birocratiei statului-terapeutic insarcinat cu reeducarea cetatenilor, distruge legaturile dintre parinti, bunici si copii si nationalizeaza distopic educatia copiilor. Nu am auzit de vreun protest al ISP referitor la acest proiect de lege, ceea ce ma face sa cred ca neoliberalii PDL, care nu cred in interventia statului in economie, cred in interventia statului in familia romaneasca. Cu alte cuvinte, statul roman e prea incompetent si corupt ca sa decida care e „binele comun” in materie economica, dar e perfect dotat ca sa faca inginerii sociale.

Neoliberalii PDL sunt foarte vocali aparatori ai globalizarii, ai marilor corporatii si ai „pietei libere”, si inexistenti aparatori ai familiei, ai normalitatii si ai recentrarii economiei si politicii romanesti in jurul intereselor nationale. Problemele familiei romanesti nu pot fi rezolvate prin interventia vicleana, ideologizata si punitiva a statului in viata familiei romanesti. Problemele familiei romanesti pot fi rezolvate dandu-le romanilor sansa sa traiasca si sa munceasca cinstit in propria lor tara. Problemele familiei romanesti pot fi rezolvate doar incurajand o economie a micilor proprietari, un „capitalism popular” (Reagan), o economie la scara umana si un stat reprezentativ.  Atat timp cat parintii vor fi siliti sa emigreze, sa fure sau sa moara slugarind la corporatii, copiii vor ramane de izbeliste. Cand corporatiile pun stapanire pe parinti, statul pune stapanire pe copii. Dupa ce am privatizat statul, nationalizam copiii. Va trebui asadar sa re-nationalizam statul ca sa ne putem recapata familiile.

Mircea Platon

Articolul integral poate fi citit pe ziuaveche.ro