La Toronto se hotărăşte soarta slujbelor ortodoxe
CENZURA TEXTELOR ORTODOXE EPURATE DE TEXTELE “ANTISEMITE”
Ilarion Alfeiev (foto), episcopul de Viena şi Austria al Patriarhiei Moscovei a susţinut o conferinţa la Wycliffe College (University of Toronto) despre educaţia teologica în secolul XXI. În cadrul ei el a atacat şi tendinţele moderne de epurare a credinţei ortodoxe astfel încât ea să devină “politic corectă”. Redăm mai jos un fragment din discursul său.
“Este inadmisibil, din puctul meu de vedere, corectarea textelor liturgice pentru alinierea lor la normele contemporane. Relativ recent, Biserica Romano Catolică a decis să inlature aşa numitele “texte antisemite” din slujba din Marea şi Sfânta Vineri. Câţiva membrii ai bisericii ortodoxe au început să propage ideea unei revizuiri a slujbelor ortodoxe pentru a le aduce mai aproape de standardele contemporane ale politicii corecte. De exemplu Parintele Serghie Hackel din Anglia, un participant activ la dialogul creştin-iudaic, a propus înlăturarea textelor din slujba Săptămânii Mari, care vorbesc de vina iudeilor în moartea lui Hristos (cf. articolului său “How Western Theology after Auschwitz Corresponds to the Consciousness and Services of the Russian Orthodox Church” în “Theology after Auschwitz and its Relation to Theology after the Gulag: Consequences and Conclusions”, Saint-Petersburg, 1999). El afirmă de asemenea că numai o lectura “superficială şi selectivă” a Noului Testament îl poate duce pe cititor la concluzia că iudeii l-au rastignit pe Hristos. În realitate, argumentează el, au fost vinovaţi Pontiu Pilat şi administraţia romana care erau responsabili din punct de vedere juridic pentru condamnare şi răstignire. (…)
Nu este numai o problemă a revizuirii tradiţiei liturgice ci şi una a reexaminarii istoriei şi doctrinei creştine. Tema centrală a tuturor celor patru evanghelii este conflictul dintre Hristos şi iudei, care în final au cerut condamnarea la moarte a lui Iisus. Nu a fost niciun conflict între Hristos şi administraţia romana, implicată târziu numai pentru că evreii nu aveau dreptul să condamne la moarte. Par că toate acestea sunt atât de evidente încat nu au nevoie de nici o explicaţie. Exact aşa a înţeles biserica veche istoria evangheliilor şi aceasta este înţelegerea reflectata în textele liturgice. Totuţi, regulile contemporane ale “politicii corecte” cer o altă interpretare pentru a alinia nu numai slujbele bisericii, dar şi credinţa creştină insăşi, la tendintele modernităţii.”
La începutul anului, Episcopul Ilarion a criticat în termeni duri realităţile prezentate la Toronto. Iată ce posta siteul catholica.ro în luna ianuarie:
“Arhiepiscopul ortodox rus Hilarion Alfeyev al Vienei a criticat creştinismul “corect din punct de vedere politic”, şi a denunţat prejudecăţile anti-creştine din Europa, în discursuri publice provocatoare din ultima saptamâna. În 22 ianuarie 2008, într-un discurs adresat Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Austria, prelatul rus a spus ca unii lideri creştini, în dorinţa lor de a fi acceptaţi în lumea moderna, îşi conduc oamenii pe “drumul direct către prăbuşirea spirituală”. “Creştinismul care a cedat nu va putea să se opună provocarilor lumii moderne”, a susţinut Arhiepiscopul Hilarion. Pentru a-şi menţine puterea lor, a spus el, grupurile creştine trebuie să adere la Evanghelie şi nu să caute acomodarea la lumea seculară.
Trei zile mai târziu, într-o întâlnire a liderilor ortodocşi cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Arhiepiscopul rus a susţinut un lucru similar dintr-o perspectivă diferită, insistând asupra faptului că guvernele europene trebuie să recunoască şi să respecte rădăcinile lor culturale creştine. Dacă principiile morale creştine sunt ignorate, a argumentat el, baza unei culturi europene comune se va pierde. Arhiepiscopul Hilarion a avertizat că în practică, creştinismul este sub atac în Europa de astăzi. “Auzim adesea despre anti-semitism şi islamofobie, şi foarte puţin se spune despre creştinofobie”, a spus el.
Pentru întregul discurs susţinut la Toronto, postat în limba engleza de agenţia Interfax, apăsaţi aici.
Sursa: Pr Savatie Baştovoi via Lumea Credinţei