A doua cadere a Bastiliei
Circa 15.000 de persoane au manifestat, duminica, la Paris, in favoarea vietii, impotriva avortului si eutanasiei, intr-un eveniment de o amploare deosebita.
Manifestanti din 10 tari, printre care si Romania, au raspuns apelului unui colectiv de asociatii si grupari provita, cerand ca Europa unita sa apere si sa respecte viata incepand cu momentul conceptiei si pana la moartea naturala.
Francezi precum si delegati ai unor organizatii laice sau ordine religioase din Spania, Italia, Polonia, Irlanda, Slovacia, Germania, Austria, Elvetia si Romania au marcat astfel cea de-a cincea editie a „marsului pentru viata”. Fara caracter denominational sau politic, acesta este, conform organizatorilor, cea mai mare manifestatie pro-life din Europa si se desfasoara anual in capitala Frantei. Prima editie a avut loc în 2005, cand organizatiile pro-vita franceze au comemorat 30 de ani de la legalizarea avortului, sub lozinca: “30 de ani sunt de ajuns!”.
Participantii, in marea majoritate tineri si foarte tineri, au purtat inscriptii in diferite limbi cu mesaje precum „Avort, eutanasie – ajunge”, „Marsul vietii”, „Europa – apara viata!”, „Nu va atingeti de viata – viata este sacra” sau „Primul dintre drepturile omului este dreptul la viata”.
Marsul a parcurs una din arterele importante ale Parisului, intre Piata Republicii si Piata Bastiliei. Pe tot parcursul evenimentului, participantii au cantat si scandat neobosit, antrenand impreuna cu ei si multi trecatori. Ajunsi la punctul terminus al traseului, manifestantii au luat cu asalt coloana din centrul pietei – unde acum mai bine de doua secole se inalta Bastilia, simbolul represiunii – inconjurand-o cu bannerele, pancartele si steagurile lor.
Marsul din 2009 a avut o tematica mai ales europeana, avand in vedere ca peste doar cateva luni vor avea loc alegeri pentru Parlamentul unional.
Intr-un mesaj comun transmis politicienilor din toate tarile Europei, manifestantii au cerut legi care sa respecte viata umana incepand de la conceptie si abolirea avortului, in toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene. De asemenea, se recomanda o politica protectionista unitara pentru familie, care sa ajute femeile in criza de sarcina.
In numele organizatorilor, Paul Ginoux a denuntat, intr-o declaratie pentru AFP, presiunile facute de organismele europene asupra ultimelor trei tari europene care respecta viata umana, Irlanda, Malta si Polonia. Paul Ginoux a amintit si criza demografica tot mai acuta in care liberalismul de stanga a aruncat Europa. In mod simbolic, dar deloc intamplator, a spus el, manifestatia are loc in Franta, singura tara din Europa in care natalitatea atinge pragul de inlocuire a populatiei (2,1 copii/femeie), in toate celelalte state de pe continent inregistrandu-se scaderea si imbatranirea acuta a populatiei.
La invitatia colectivului “30 de ani sunt de ajuns!” in Franta s-a aflat si o mica delegatie din Romania. Presedintele si vice-presedintele Asociatiei Pro-Vita – Filiala Bucuresti s-au molipsit la randul lor de energia si devotamentul miilor de tineri iesiti pe strazile Parisului si au profitat de ocazie pentru a cunoaste sau a strange legaturile cu organizatii similare din alte tari.
Mai multe detalii la www.enmarchepourlavie.info
Context international nefavorabil
Manifestatia din 2009 vine intr-un moment dificil pentru miscarea prolife internationala. Atat Europa cat si SUA par sa fi cazut complet sub influenta “culturii mortii”.
Consiliul Europei a votat in aprilie 2008 o rezolutie care ataca mai dur ca niciodata legislatia pro-vita existenta inca pe continent. De asemenea, Parlamentul European a adoptat la randul sau, pe 15 ianuarie 2009, o rezolutie neobligatorie pe tema „situatiei drepturilor fundamentale in Uniunea Europeana”. Rezolutia initiata de europarlamentarul comunist Giusto Catania, ar putea conduce la legalizarea avortului în ţările unde acesta este interzis. Despre acest act, Anthony Ozimic, secretarul cu probleme politice al SPUC, a declarat, citat de Asociatia Provita Media: „Rezoluţia reprezintă o presiune, sub formă de recomandare, ca avortul să devină un drept în toate ţările membre ale UE. Rezoluţia încalcă legile naţionale privind obiecţia de conştiinţă privind avortul şi finanţarea avortului de la bugetul public. Ea cheamă, de asemenea, la aşa-numitul ‘drept la avort’, însă nici un tratat de drept internaţional sau privind drepturile omului nu recunoaşte un asemenea drept”.
SPUC a cerut mai multor lideri religiosi, dar si organizatiilor pro-vita din toata Europa sa lucreze pentru a face din dreptul la viata o problema de politica de vârf.
Lobby-ul pro-avort cere acum o directiva (lege europeana) care sa alinieze fortat legislatia tuturor tarilor europene la cea mai dura legislatie pro-avort.
In SUA au trecut doar cateva zile dupa investirea ca sef al statului a lui Barack Obama, considerat de unii drept cel mai pro-avort presedinte american. In a treia zi a mandatului sau, Obama a abrogat un decret care interzicea finantarea din fonduri publice a organizatiilor pro-avort care actioneaza in afara SUA („politica Mexico City”). De asemenea, presedintele SUA este asteptat sa semneze in scurt timp cea mai radicala lege privind avortul de la legalizarea acestuia, in 1973.
Video: