Duminica mironosiţelor în comunitate
Femeile mironosite sunt o icoana luminoasa pentru toate femeile crestine. In acest sens, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca in Duminica Mironositelor sa praznuim Duminica Femeii Crestine. Astazi in mod deosebit este ziua femeii crestine, nu a femeii in general, ci a femeii crestine. De aceea, aducem omagiu de recunostinta tuturor femeilor credincioase care iubesc pe Hristos, pe Maica Domnului, pe toti sfintii lui Dumnezeu si Biserica lui Hristos.
La inceput femeile mironosite au fost acelea care au ramas alaturi de Mantuitorul nostru Iisus Hristos pana la moartea Sa, aducand mir si alte aromate ca sa unga trupul Sau. Conform ritualurilor de inmormantare trupurile se infasurau in giulgiuri imbalsamate cu aceste miruri frumos mirositoare. Asadar, mironosite erau atunci femeile purtatoare de mir, fiind asa cum sunt descrise de Evanghelie: credincioase, iubitoare de Dumnezeu, traind foarte aproape de apostoli si de Domnul, ajutandu-i si urmandu-i pe acestia pretutindeni.
Ne intrebam, insa, cine si cum sunt mironositele astazi? Mai sunt astazi femeile, adevarate mironosite? Termenul de „mironosita” si-a pierdut sensul originar, insa el a supravietuit astazi primind noi semnificatii.
In zilele noastre, intr-o exprimare persiflatoare, prin acest termen sunt desemnate acele femei usor prefacute, care exagereaza evlavia proprie, afisand ostentativ un pietism suspectat de habotnicie, de rigorism religios, prea la vedere cu fustele lungi si cu baticele, insa nu tot atat de virtuoase pe cat le arata imaginea pe care si-o promoveaza agresiv in ochiul public.
Intr-o cheie mai prietenoasa de interpretare a cuvantului, mironositele de azi sunt toate acele femei credincioase, care au o evlavie curata si un comportament religios echilibrat, care sunt foarte aproape de Biserica si de viata ei. Pentru aceste femei, Dumnezeu este totul, iar dragostea fata de Mantuitorul le poarta pasii deseori spre Biserica, fiind capabile, ca si odinioara mironositele femei, sa-L urmeze pana la moarte pe Domnul, cu un deosebit curaj si mare credinta intru El.
Femeile mironosite reprezinta pe toate femeile care dis-de-dimineata, la revarsatul zorilor, merg la icoana Mantuitorului Iisus Hristos si-I cer ajutor sa pravaleasca atatea „pietre grele ale vietii” de pe inima sau sufletul lor. Femeile mironosite sunt icoana tuturor femeilor credincioase din Biserica, femei care prin credinta, curajul si jertfelnicia lor au devenit mucenite sau martire, marturisind pe Hristos Cel rastignit si inviat, au devenit cuvioase maici in manastiri si harnice mame crestine in familie, care au dat nastere copiilor si i-au crescut in dreapta credinta binevestind in casa, in familie, ca Hristos Cel rastignit si inviat voieste sa devina Viata vietii noastre, El Cel ce a biruit pacatul, iadul si moartea si ne-a daruit arvuna vietii vesnice. Ele sunt icoana femeilor credincioase, care sustin financiar sau cu munca lor constructia de biserici, impodobirea lor, ajutorarea saracilor, a copiilor orfani, a batranilor, a bolnavilor. Ele reprezinta pe toate femeile care cer ajutorul lui Hristos pentru a putea creste copiii in credinta, pentru a fi sotii credincioase in familie si femei evlavioase in Biserica, pentru a fi purtatoare de valori ale credintei.
Vrednicelor crestine ale comunitatii noastre, care au impletit atat de frumos viata de familie, cu indatoririle sociale si grija fata de nevoile enoriei, le-au fost adresate, in cadrul cuvantului de invatatura si la sfarsitul liturghiei, calde cuvinte de apreciere si de multumire pentru intreaga jertfa depusa in slujba Bisericii, pentru toate raspunsurile pozitive la chemarile dragostei din cadrul comunitatii parohiale. Fiecare a primit in dar o floare, in semn de apreciere, dulciuri si iconite.
Lor le adresam un sincer “La multi ani!” si le indemnam sa nu se lase cu niciun pret descurajate de greutatile si neimplinirile vietii, incredintate fiind de faptul ca daca Dumnezeu este cu noi, cine este impotriva noastra?
Hristos a inviat!
Mai multe fotografii puteti vizualiza pe contul picasa al parohiei.